Suurbritannia maadleb Brexiti-šokiga: suurpank koondab 3000 inimest

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühenaelased mündid.
Ühenaelased mündid. Foto: EMPICS Entertainment/ScanPix

Brittide rahvahääletuse tagajärjed on jõudnud majandusse, löögi on saanud tarbijate kindlustunne ning ehitussektor.

Täna avaldatud uuringute järgi selgub, et tarbijate kindlustunnet väljendav indeks on juulikuu jooksul langenud ligi viie punkti võrra tasemele 106,6. See on suurim ühekordne langus viimase kuue aasta jooksul ning madalaim tase aastast 2013, vahendas Reuters.

«Rahvas alles kohaneb rahvahääletuse tulemusega, kuid on selge, et tarbijate kindlustunne on saanud märkimisväärse löögi,» ütles uuringufirma YouGov juht Stephen Harmston. Uuringust selgus veel, et inimesed on eriti mures, mis saab nende kodude väärtusest.

Majandusteadlased panevad tarbimisele suuri lootusi, et Suurbritannia väldiks Brexitist tulenevat majanduslangust. Kolmapäeval avaldatud teise uuringu järgi selgus aga, et jaemüük langes pärast referendumit järsult.

Samuti on vähenenud majanduslik aktiivsus ehitussektoris. Analüütikute hinnangul suureneb tellimuste maht ehituses järgmise 12 kuu jooksul ühe protsendi jagu, samas kui esimeses kvartalis ennustati tõusuks 2,8 protsenti.

Alanud on ka esimesed koondamised. Panga- ja kindlustuskontsern Lloyds teatas täna, et kärbib kokku 3000 töökohta.

Kõigest kuu pärast rahvahääletust näitavad esimesed signaalid Briti majanduse jahtumist, mistõttu oodatakse vastumeetmeid Inglise Pangalt. On tõenäoline, et keskpank teatab 4. augustil intressimäärade langetamisest ning võlakirjade ostuprogrammist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles