Niki Lauda kritiseerib meespaari võistlemist saates «Tantsud tähtedega»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niki Lauda koos tüdruksõbra Birgit Wetzingeriga Hockenheimi vormelivõistlustel kaks aastattagasi
Niki Lauda koos tüdruksõbra Birgit Wetzingeriga Hockenheimi vormelivõistlustel kaks aastattagasi Foto: Scanpi

61aastane vormelilegend teatas paar päeva tagasi, et Austria telesaates «Tantsud tähtedega» ei peaks tuntud homost saatejuht tantsima koos samasoolise partneriga.

«Lapsed ja noored saavad vale ettekujutuse rollide jaotumisest tantsupõrandal,» vahendab tänast lennundusärimeest Austrian Times.

Oma homoseksuaalsusest mitte saladust tegev austria meelelahutaja Alfons Haider (vaata allpool videointervjuud Alfons Haideriga) plaanib nimelt astuda võistlustulle meessoost tantsuprofiga, kelleks on ungari tantsuäss Balazs Ekker. Saade tuleb eetrisse riiklikul kanalil märtsis.

«Ma ei tahaks, et minu lapsed näevad, kuidas üks mees tantsib teise mehega – see võib tekitada soovi seda jäljendada,» rääkis Lauda oma murest algava telesaate juures ja lisas: «Mehed on tantsinud meie kultuuris naistega sajandeid ja ma arvan, et seda traditsiooni ei peaks purustama.»

Kohaliku gay-organisatsiooni HOSI juht Christian Högl ütles eile: «Me oleme sügavas šokis ja üsna üllatunud, et härra Laudal on säärased eelarvamused homoseksuaalide suhtes.»

Samuti kutsus ta Laudat vabandust paluma oma mõtteavalduse eest ja kutsus Laudat veebruaris toimuvale homode tantsuballile Viennese Regenbogenball (tõlkes Viini vikerkaareball).

Austria sotside diskrimineerimisküsimuste kõneisik Kurt Stürzenbecher kritiseeris samuti Lauda ütlusi. «Las Haider tantsib,» ütles Stürzenbecher.

Homost meelelahutaja Haider ise kommenteeris teemat nii: «Lauda seisukohad diskrimineerivad ennast ise. Mu pole siin midagi kommenteerida.»

Saade tuleb eetrisse riikliul telekanalil ORF. Kanali juht Alexander Wrabetz ütles, et on saanud kindlust juurde oma otsusele lasta saatesse meespaar viimase paari päeva jooksul, kui teema on vallutanud ajalehtede esikaaned.

Kolmekordne F1 maailmameister Lauda on tantsuteemal ka varem sõna võtnud. Paar aastat tagasi mainis ta HIVi probleemi teadvustava balli kohta, et paljud inimesed ignoreerivad selliste ürituste mõju, mis tõi kaasa terava avaliku reageeringu.

Laudal ei näi söakusest puudu tulevat teemade suhtes, mis talle olulised on. Pärast Islandi tuhakriisi, mis tõi tema lennufirmale FlyNiki kuus miljonit eurot kahju, kaalus ta kohtusse minekut Euroopas lennundust reguleeriva Eurocontroli vastu.

Lauda loobus siiski kohtuprotsessist, kui tema juristide meeskond avastas, et säärase hagi puhul osutuks kostjaks Austria riik, mitte Eurocontrol.

«Ma ei taha Austriat kohtusse kaevata,» põhjendas Lauda loobumist. Pealegi võtaks selline kohtuprotsess kaua aega ja oleks kuradi kallis, lisas Lauda sel teemal veel.

Ja veel üks stiilinäide Lauda väljaütlemistest. Austria valitsusel on sotside juhtimisel plaan alates aprillist panna lennupiletitele lisamaks. «Uskumatult ebaõiglane ja antisotsiaalne hullumeelsus,» kommenteeris maksutõusukava Lauda, lisades, et maksutõus seab ohtu iga austria perekonna õiguse kord aastas puhkusele lennata, sest reisimine kallineks.

Ka teatas ta kavatsusest kolida FlyNiki peakorter Viinist Slovakiasse Bratislavasse, kui valitsus ei loobu lennupiletite maksustamsikavast. Praegu pole Lauda kolimiseks veel midagi ette võtnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles