Ida-Virumaa tööstustest koondatutest on uue töö saanud 20 protsenti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötuse määr oli 2016. aasta II kvartalis 6,5 protsenti.
Töötuse määr oli 2016. aasta II kvartalis 6,5 protsenti. Foto: Mailiis Ollino

Töötukassa andmetel on mullu suvel alanud Nitroferdi, Viru Keemia Grupi (VKG) ja Eesti Energia koondamislaines töö kaotanutest uuesti ametisse asunud üle 20 protsendi inimestest.

«Need kolm ettevõtet, Nitrofert, VKG, Eesti Energia, nendest on täna hetkel arvel umbes 700 klienti,» ütles töötukassa Ida-Virumaa osakonnajuhataja Anneki Teelahk BNS-ile. Tema sõnul on nendest kolmest ettevõttest käinud töötukassast läbi aga üle 1000 inimese, tööle on nendest läinud kusagil üle 20 protsendi. «See on 22 protsenti või midagi niisugust. Need arvud kogu aeg muutuvad,» sõnas Teelahk.

Põhjuseid, miks väga palju inimesi pole tööle liikunud, on Teelahki sõnul erinevaid. «Kui võtta eriti just VKG ja Eesti Energia, siis need on piirkonna parimad palgamaksjad ja nende koondamishüvitised ja töötuskindlustushüvitised olid ikkagi märkimisväärsed,» ütles ta. Näiteks VKG puhul oli keskmine väljamaksutud koondamishüvitis ühe kuu kohta 1282 eurot, mis võimaldas inimestel veidi pikemalt uut tööd otsida.

Teistpidi on jällegi Ida-Virumaal hetkel saada 697 töökohta, millest suur osa on oskustöölistele, aga ka juhtivspetsialistidele ja teenindusvaldkonda. Teelahki sõnul kerkib aga pakutava puhul tihti üles palgaküsimus. «Ida-Virumaa palgaedetabeli eesotsas on mäetööstus, energeetika ja logistika, kus keskmine palk on üle 1000 euro. Vaadatakse, kas ikka makstakse samaväärset palka," ütles ta. Samuti sooviksid inimesed töökohta just suurettevõttes, kuid pakutavad ametikohad on väike- ja keskmise suurusega ettevõtetes.

Teiseks on suur osa inimesi tema sõnul läinud õppima ja kasutavad erinevad töötukassa teenuseid. «Üks probleem veel, mis nendel inimestel on, on see, et nad on pikka aega ühes kohas töötanud ja neil on spetsiifiline haridus ja kogemus. Lisaks on nüüd paljudel ametikohtadel nõutav ka eesti keele oskus, mis on paljudele komistuskiviks,» rääkis Teelahk.

«Sihtgrupi baasharidus on samuti vananenud või peaks see olema mingi uus baasharidus, kuna põlevkivisektoris jääb töökohti pikemas perspektiivis vähemaks,» ütles Teelahk, lisades, et juulis alustas töötukassa ka uute meetmetega tasemeõppes osalemise toetamiseks. «Inimesed on väga usinalt läinud ka eesti keelt õppima ja meil on seda täna võimalik samuti toetada.»

«Meie eesmärk on, et need inimesed saaks väärika töökoha ja ei jääks pikaajaliselt töötuks,» sõnas Teelahk. «Kui nüüd VKG võtab 350 inimest tööle tagasi, siis püüame ülejäänud inimesi aktiviseerida. Aitame kandideerida ja kandideerimisdokumente vormistada,» rääkis ta.

Uusi koondamislaineid ei tohiks Ida-Virumaal Teelahki sõnul praegu oodata olla. «Praegu ei oska ette näha sellised kollapseid,» sõnas ta.

Nitrofert koondas eelmisel suvel kõik 421 töötajat, VKG teatas tänavu jaanuaris vajadusest koondada ligi 500 töötajat, kuid tegelikult jäi nende arv mõnevõrra väiksemaks, Eesti Energia koondas mullu suvel 114 kaevurit ja teatas aasta lõpus veel vajadusest vähendada Narva karjääris 150 töökohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles