Nordea ametiühing alustas pangaga taas läbirääkimisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordea panga peakontor Stockholmis.
Nordea panga peakontor Stockholmis. Foto: Marcus Ericsson/TT/TT NEWS AGENCY

Eesti Finantstöötajate Liidu (EFL) sõnul on Nordea Eesti panga juhtkonna ja ametiühingu suhted ootamatult kiiresti paranenud ja peagi loodetakse jõuda Eesti pangandussektoris esimese kollektiivlepingu sõlmimiseni.

«Nordeas on toimunud väga kiire ja positiivne areng,» ütles EFL-i aseesimees ja Nordea ametiühingu nõustaja Tanel Erik Podar BNS-ile. Veel tänavu mais rääkis Podar, et pärast endise usaldusisiku Hannes Veskimäe lahkumist pole suhted paranenud. Liit süüdistas toona panga juhatust kollektiivlepingu sõlmimise takistamises ja ametiühingute seaduse rikkumises.

Praegu tahetakse Podari sõnul negatiivne minevik unustada ja edasi liikuda. «Nimelt on hetkel Nordeas Eesti kõige suurem, edukam ja tugevam finantssektori ametiühing väga asjalike usaldusisikute ning selge tegevuskavaga,» rääkis ta.

Juunis asusid ametiühingu usaldusisikute kohustusi täitma kolm Nordea pikaaegset töötajat Tiina Kukk, Tarmo Kase ja Taago Pähkel. Selle ajaga on ametiühingu liikmete suhtarv tõusnud 56 protsendini Nordea töötajaskonnast, märkis Podar.

Podar tõi välja, et suhete paranemisele aitab kaasa ka juulist ametisse astunud Nordea Eesti filiaali uus juhatuse esimees Gert Müller. «Kohtumine oli avatud ja sõbralik ning mõlemad pooled kinnitasid oma soovi tegutseda Nordea omanike, klientide ja töötajate parimates huvides ning jätta möödanik selja taha,» lisas Podar.

«Uued usaldusisikud taaskäivitasid kollektiivlepingu läbirääkimise protsessi ning esimene läbirääkimiste voor toimus 25. juulil. Kollektiivlepingu läbirääkimisi peavad ja koostööd arutavad Nordea usaldusisikud iseseisvalt, lähtudes töötajatelt saadud juhistest, ning EFL sellesse protsessi hetkel ei sekku,» rääkis Podar.

Siiski jälgivad EFL ja tema Skandinaavia partnerühingud väga tähelepanelikult Nordea kollektiivlepingu läbirääkimiste kulgu ja tempot. «Eeldame, et progress kollektiivlepinguga saab olema kiire, eriti arvestades seda, et töötajate soovid on mõistlikud,» ütles Podar.

Varem on Nordea panga ametiühing ja juhatus meedias silma paistnud väga ebasõbralike suhetega. Konflikt Nordea Eesti juhtkonna ja ametiühingu usaldusisiku Hannes Veskimäe vahel sai alguse möödunud aasta kevadel, kui Veskimäe lõi Eesti esimese pangas tegutseva ametiühingu.

Nordea pank on süüdistanud Veskimäed pangaandmete avalikustamises, töömeilide kasutamises töökohustustega mitteseotud eesmärkidel ja töölt puudumises.

Eelmisel sügisel jõudis konflikt töövaidluskomisjoni, kus leiti, et pank on usaldusisikut diskrimineerinud ja määras seepeale Veskimäe tagasi Nordea panka tööle. Samas polnud pank töösuhtest huvitatud ja vaidlustas komisjoni Veskimäe kasuks tehtud otsused kohtus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles