Kakao ekspordikeeld ähvardab tõsta šokolaaditoodete hinda

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika: Margit Randmäe

Kui Elevandiluurannikul sel nädalal kehtestatud kakao ekspordikeeld kehtima jääb, tabavad šokolaaditootjaid suured raskused ja maiusesõpru hinnatõus.

Elevandiluurannik on suurim šokolaadi tooraine kakao tootja, andes ligi 40 protsenti üleilmsest kakaoekspordist. Kuna ekspordikeeld hakkas kehtima alles esmaspäeval, olid šokolaaditootjad eile oma äri tuleviku osas veel äraootaval seisukohal.

Ennekõike loodavad nad, et keeld mõne aja pärast tühistatakse. Kui aga mitte, siis on šokolaaditööstus suures hädas. «See oleks väga suur kahju kogu tööstusele,» tõdes Soome toiduainetootja Fazer Baltikumi kommunikatsioonijuht Baiba Gulbe. «Kui ekspordikeeld püsib, hüppab [kakao] hind üles, kõrgemale kui kunagi varem.»

«Arvan, et siis hakkavad kõik tootjad rääkima [šokolaadi] hinnatõusust,» viitas Gulbe tõsiasjale, et Elevandiluuranniku poliitilise võitluse tagajärjed mõjutavad magusalembelisi kõikjal maailmas.

Kui kakao kallineb, on šokolaadi hinda sunnitud tõstma ka Fazer, eriti arvestades, et Soomes pole see juba kaks aastat tõusnud, märkis Gulbe. Šokolaadisõpradeni jõuab kakao kallinemise mõju tema sõnul siiski pigem kuude kui nädalate pärast. «Aga usume, et lahendus leitakse peagi ja me ei koge dramaatilist hinnatõusu,» lisas Gulbe.

Sama lootust hellitab Eesti magusatootja Kalev Chocolate Factory.

«Olukord Elevandiluurannikul on veel segane, info seal toimuva kohta lünklik ja liiga värske, et selle põhjal järeldusi teha,» ütles ettevõtte tegevdirektor Kaido Kaare. «Loodetavasti selgineb olukord paari kuu jooksul.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles