VTA: Lääne-Virumaa seafarmis oli kindlasti seakatk (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kallukse farm.
Kallukse farm. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Veterinaar- ja toiduameti kinnitusel on eelmisel nädalal Lääne-Virumaa farmis sigade Aafrika katku tuvastamiseks kasutatud analüüsimeetod usaldusväärne ning taudi esinemises kahtlust olla ei saa, kuigi farmi omanik on seda väitnud.

«Meetod on usaldusväärne ja viirus on farmis diagnoositud, tegu on taudikoldega,» ütles veterinaar- ja toiduameti (VTA) peadirektori asetäitja Olev Kalda BNS-ile. Ta rääkis, et vastavalt ohutusnõuetele tuleb farmid seetõttu desinfitseerida ning nendes olevad sead hukata.

«See ei käi nii, et kui ühel seal kontrollitud 100 seast on diagnoositud viirus, siis on 1 protsent tõenäosust, et seakatk on farmis. Ei. Viirus kas on või ei ole. Kui viirus on, siis on tegemist taudikoldega, mis tuleb likvideerida,» ütles Kalda.

Virumaa Teatajale kommenteeris Kalda, et inimene, kes teemat peensusteni ei valda, võib väita mida tahes. Kalda täpsustas, et pole vahet, kas viirusekandja tuvastati ühel või sajal seal.

Osaühingu taotlus kontrollekspertiisiks võetakse Kalda sõnul menetlusse ja otsustatakse, kas see rahuldada või mitte. Kalda lisas, et tema andmetel kontrollis labor proovi tulemust mitu korda. «Meil ei ole alust kahelda proovi tulemis,» sõnas Kalda. Metoodikast rääkides ütles ta, et PCR meetod on akrediteeritud ehk ametlikult tunnustatud. Praegu pidi labor valmistama ette ka põhjalikumat selgitust katkuviiruse tuvastamise meetoditest.

Kalda ei olnud nõus vandeadvokaadi väitega, et sigade suremus ei olnud farmis suur. «VTA andmetel oli see suur,» sõnas ta.

Farm kuulub OÜ-le Sponsum, mille esindaja vandeadvokaat Armand Reinmaa ütles Virumaa Teatajale, et nad esitavad VTA-le taotluse täiendava ekspertiisi tegemiseks, kuna leiavad, et kõik sead hukati, tuginedes ebausaldusväärsele diagnoosile.

Reinmaa sõnul esitab OÜ Sponsum VTA-le hüvitisnõude. Täpset summat ta veel öelda ei osanud.

VTA diagnoosis eelmisel neljapäeval sigade Aafrika katku Lääne-Virumaal Kadrina valla Kallukse külas asuvas ligi 4000 seaga farmis, mille omanik on osaühing Sponsum; enne leidu kontrollis amet farmis ka bioohutusnõudeid ning ei tuvastanud siis rikkumisi.

VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnul algas juhtumi uurimine seoses sigade suurenenud suremusega farmis. «Proovid võeti nädala alguses ja tulemus selgus kolmapäeva õhtuks,» rääkis ta eelmisel neljapäeval pressiteate vahendusel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles