Michal: ilma teehoolduslepinguteta oleks Eesti Teede hind üheksa miljonit (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristen Michal.
Kristen Michal. Foto: Sander Ilvest

Majandus- ja taristuminister Kristen Michali (Reformierakond) sõnul oleks AS-i Eesti Teed indikatiivne müügihind vabal turul lepingute mittesaamise korral üheksa miljonit eurot, kuid seda võivad mõjutada ka muud tegurid.

«Ettevõtte müügihind sõltub osaliselt tõepoolest vabalt turult võidetud hankelepingute mahust,» ütles Michal BNS-ile. «Indikatiivne müügihind on arvutatud hankelepingutest prognoositava kasu alusel,» lisas ta.

Hinnanguliselt, näiteks kolme lepingu võitmisel võib müügihind Michali sõnul jääda 11 miljoni euro tasemele, kui näiteks ei õnnestu lepinguid võita, siis oleks müügihind suurusjärgus üheklsa miljonit eurot.

«Eesti Teed omab tänaseks kindlasti piisavalt kogemusi, tehnilist valmisolekut ja oskustööjõudu, et olla pakkumistel edukas,» ütles Michal.

Ettevõtte erastamishind võib ministri sõnul olla ka madalam või kõrgem, lepingutele lisaks sõltub see ostjate hinnangust turu perspektiivile, turu võitmise võimalustele ning ootustest tulukusele. «Müügihinnast olulisem on erastamisel siiski eesmärk korrastada riigile kuuluvat ettevõtlust ning põhimõte, et toimival turul ei ole riik turuosaline vaid siiski regulaator, vajadusel ka teenuse tellija,» märkis Michal.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi tellitud ja KPMG Baltics OÜ koostatud analüüsi kohaselt oleks sõltuvalt teehooldelepingute arvust Eesti Teede indikatiivne müügihind 9-14 miljonit eurot.

Sõltuvalt saadud müügilepingute arvust väheb prognoosi kohaselt ettevõtte töötajate arv mitte ühegi lepingu puhul praeguselt 345 töötajalt 240 töötajale, kolme lepingu puhul 270 töötajale ja viie lepingu puhul 295 töötajale. Ka mullu vähenes ettevõtte töötajate arv 30 inimese võrra.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) teatas esmaspäeval, et kavatseb enne erastamist AS-iga Eesti Teed minna vabale turule kõikides ettevõtte tegutsemispiirkondades aastal 2018, ettevõte osaleb samal ajal ka teiste piirkondade hangetel eesmärgiga neid võimalikult palju võita.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles