USA brittidele: kaubanduslepet teiega veel ei tule

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaubandusesindaja Michael Froman.
USA kaubandusesindaja Michael Froman. Foto: Reuters/ScanPix

USA kaubandusesindaja ütles oma Briti kolleegile, et praegu on veel liiga vara alustada kahe riigi vahel kaubanduskõnelusi.

Värskelt ametisse saanud Briti kaubandusminister Liam Fox sai esmaspäeval Washingtonis oma USA kolleegi Michael Fromaniga kohtudes teate, et ameeriklased ei soovi kaubandusläbirääkimistega kuhugi kiirustada, sest brittide tulevane suhe Euroopa Liiduga (EL) on veel ebaselge.

«USA on valmis rääkima Ühendkuningriigiga võimalustest, kuidas arendada kaubandust ja investeeringuid parimal moel siis, kui sobiv aeg on käes,» seisab Fromani büroo väljastatud avalduses.

Suurbritannia pole pärast 23. juunil korraldatud rahvahääletust, kus valijad otsustasid EList lahkumise kasuks, veel käivitanud Lissaboni lepingu artiklit 50, mis sätestab liidust lahkumise. Nii kaua ei saa ka britid ametlikult kellegagi kaubanduskõnelusi alustada, sest see kuulub ELi pädevusse.

Samuti pole täpselt teada, mil moel britid edaspidi ELiga seotuks jäävad. Küsimuse all on muuhulgas tollimaksude taaskehtestamine, Londoni finantsasutuste tegutsemine ELi liikmesmaades ning tööjõudu puudutavad immigratsioonireeglid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles