Analüüs: Leedu elekter on väikese võrgutasu tõttu Eestist 20% odavam

LETA/BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tugev tuul on laupäeval kella 17 ajaks jätnud elektrita 470 Elektrilevi klienti – neist 54 Lääne-Virumaal. Foto on illustratiivne.
Tugev tuul on laupäeval kella 17 ajaks jätnud elektrita 470 Elektrilevi klienti – neist 54 Lääne-Virumaal. Foto on illustratiivne. Foto: Meelis Meilbaum

Ehkki Leedus on Baltikumi kõige kõrgem elektri hulgihind, on energia hind lõpptarbijaile Balti riikide madalaim, kuna riigi võrgutasud on madalaimad. Näiteks Eestiga võrreldes on lõpphind 20 protsenti väiksem, selgub Eesti Energia Läti tütarettevõtte SIA Enefit analüüsist.

Leedu on ikka ebakindel enda elektrituru avamise suhtes neile kodumajapidamistele, mis ostavad elektrit reguleeritud hindadega, mille tase on märkimisväärselt madalam Läti ja Eesti omast. Aastaga on näitaja langenud 23 protsenti. Riik on ka vähendanud toetusi suurtele koostootmisjaamadele, mis vähendab taastuvenergiatasusid, vahendab BNS.

Ajalooliselt on Leedul ka madalaim jaotusvõrgu tasu Baltikumis. Selle tulemusena on elektri lõpphind Leedus ligikaudu 30 protsenti madalam kui Lätis ning 20 protsenti madalam kui Eestis. See on esmapilgul üsna kummaline, kuna Leedu hulgihind on Balti riikide kõrgeim, märkis Enefit.

Eesti tarbijate kulutused elektrile ei ole sel suvel aastataguse ajaga võrreldes kuigivõrd muutunud, elektrihind on aastaga langenud 5,4 protsendi võrra.

Läti on samas jätkuvalt Baltikumi kõige kõrgema elektrihinnaga riik. Seda toetavad suuresti väga kõrged taastuvenergiatasud, mis on Lätis pea kaks korda kõrgemad kui naaberriikides. Leedu elektriühendused Rootsi ja Poolaga ei ole samuti täielikult kaotanud hulgimüügi hinnavahet Lätis ja Eestis, märkis Enefit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles