Reitingufirma: EL ei pea praegusel kujul vastu

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu lipud.
Euroopa Liidu lipud. Foto: Reuters/ScanPix

Rahvusvahelise reitinguagentuuri Standard & Poor's (S&P) hinnangul on Euroopa Liit (EL) oma praegusel kujul jätkusuutmatu ning peab seetõttu muutuma.

Firma sõnul tõstis brittide rahvahääletus, kus valijad otsustasid EList lahkuda, dramaatiliselt ebakindlust mitte ainult Suurbritannia, vaid terve ELi tuleviku suhtes. S&P avaldatud raporti järgi peab EL üle minema loomulikumasse, sidusamasse ning järjepidevamasse vormi, kirjutab The Irish Independent.

S&P juhtiva ökonomisti Paul Sheardi sõnul seisneb ELi probleem selles, et praegusel kujul pole liidul piisavalt sidusat suveräänsuse tunnuste komplekti, nii nagu need on olemas rahvusriikidel. «ELi liidrid ning ilma kahtlustea ka paljud kodanikud saavad sellest hästi aru,» ütles Sheard.

Agentuur näeb ELi jaoks kahte tulevikustsenaariumit. Neist esimese järgi peab Brexiti-järgne EL olema võrdlemisi lõtv poliitiline ja majanduslik ühendus, kus osa suveräänsusest antakse liikmesriikidele tagasi. Teine stsenaarium näeb aga ette veelgi tugevamat liitu, kus järjest enam suveräänsust liiguks ELi tasandile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles