Amet: Eesti alkoholiturg kaotab võltskauba tõttu 5 miljonit aastas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol. Foto on illustratiivne.
Alkohol. Foto on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Euroopa Liidu Intellektuaalomandiameti (EUIPO) hinnangul kaotavad Eesti alkoholimüüjad võltsitud intellektuaalomandiga alkoholi tõttu igal aastal 5 miljonit eurot, vahendab BNS.

Amet analüüsis intellektuaalomandi rikkumisega seotud kahju Euroopa Liidu tootjatele ning jõudis järeldusele, et seaduslikult tegutsevad eratevõtted kaotavad kogu ühenduses iga-aastaselt võltsitud alkoholile 1,3 miljardit eurot, mis moodustab 3,3 protsenti kogumüügist, seisab uurimuses.

Kaudne kahju on EUIPO hinnangul Euroopa Liidu majandusele iga-aastaselt aga 3 miljardit eurot, mis tähendab ameti sõnul, et kadunud on 23 400 töökohta ning vähemalt 1,2 miljardit eurot riigitulusid, sellest 739 miljonit eurot aktsiisimaksudena.

Kange alkoholi müügimahtudest moodustab ameti hinnangul võltsitud kaup kange alkoholi vallas 5,6 protsenti, mis tähendab, et kaduma läheb 4 miljonit eurot tulu. Veiniturust moodustab võltsitud kaup 3,3 protsenti, mis tähendab 1 miljoni euro suurust tulude kadu.

Amet märgib analüüsis, et võltskauba turu suurust on raske hinnata, kuna see pole otseselt vaadeldav. Seetõttu tugines amet uurimuse koostamisel peamiselt statistikale ning statistilistele mudelitele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles