Leedu kaebas Gazpromi peale Euroopa Liidule

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi peakorter Moskvas.
Gazpromi peakorter Moskvas. Foto: SCANPIX

Leedu valitsus teatas täna, et esitas Euroopa Komisjonile kaebuse, milles palus uurida domineeriva turupositsiooni kuritarvitamist Vene gaasifirma Gazrpom poolt.


Valitsuse teatel on kaebuse eesmärk tagada, et «gaasi Leetu tarnimise tingimused määravad ainuüksi majanduskaalutlused». Euroopa Komisjon peab Leedu valitsuse sõnul käskima Gazpromil kasutada «läbipaistvaid, mõistlikke ja mittediskrimineerivaid tingimusi», vahendas EUbusiness.

Leedu ainus gaasiga varustaja Gazprom on väidetavalt öelnud, et ei paku Leedule enam samu allahindlusi, kui on valmis andma naaberriikidele. Leedu arvates on sellise käitumise põhjus Leedu püüded avada gaasiturg konkurentsile, nagu Euroopa Liidu reeglid ette näevad. Gazprom on palunud Leedul küsida Euroopa Liidult erandit gaasituru reformi reeglitest, kuid Leedu on keeldunud.

«Tohutud, miljonitesse ulatuvad trahvid kehtestati ettevõtetele nagu Intel või Microsoft oma monopolistliku olukorra kasutamise eest enda kasuks ja tarbijate huvide kahjustamise eest,» ütles Leedu energiaminister Arvydas Sekmokas ajakirjanikele. «Gazprom ei ole erand. Kuid on Komisjoni eelisõigus otsustada, mis meetmeid tuleb kasutada. Meie eesmärk ei ole karistada Gazpromi, meie eesmärk on tagada tarnekindlus ja energiasõltumatus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles