Kakaohinna hüpe üle 7 protsendi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kakaoubade sorteerimine.
Kakaoubade sorteerimine. Foto: SCANPIX.

Kakaohinnad kerkisid eile enam kui 7 protsendi jagu – pärast seda, kui jõustus ühe kuu pikkune ekspordikeeld, mille kehtestas ÜRO hinnangul Elevandiluuranniku presidendivalimised võitnud Alassane Ouattara.


Keeluga üritab Ouattara kangutada ametist Laurent Gbagbot, kes jätkab presidendina valimiskaotusele vaatamata.

Elevandiluurannik on maailma suurim kakaotootja, mis annab ligikaudu 40 protsenti globaalsest kakaoekspordist.

Kakao on Elevandiluuranniku valitsuse peamine sissetulekuallikas ning ekspordikatkestused kuivataksid Gbagbo rahavood palkade maksmiseks oma lojaalsetele riigiametnikele ja sõjaväelastele.

ÜRO poolt hiljutiste presidendivalimiste võitjana tunnustatud Alassane Ouattara andis riigi juhtivatele kakaoeksportijatele korralduse peatada kuni 23. veebruarini kõik saadetised.

«Käesolevaga annan ma teile teada, et te peate otsekohe täielikult peatama kakao ja kohvi ekspordi,» teatas ta. «Kõik operaatorid, kes nendest juhtnööridest üle astuvad, riskivad riiklike ja rahvusvaheliste sanktsioonidega.»

«Kakao- ja kohviekspordi register on suletud,» seisab Ouattara kirjas, mille üks koopia on ka Financial Timesi valduses. 

Kakao hetkehinnad hüppasid Londonis eilse börsipäeva hakul 2307 naelsterlingi peale tonnist, mis on reedese sulgemishinnaga võrreldes 7,4 protsenti kõrgem ja kujutab endast ühtlasi kuue kuu rekordit. Päeva jooksul tabasid hinda mitmed kõikumised.

Maikuiste tarnelepingute hind tõusis 2,7 protsendi võrra 2170 naela peale, kuid maaklerid täheldasid vilgast kauplemist ostuoptsioonidega, mis peegeldab turuosaliste püüdu endid hinnatõusu vastu kindlustada.

Elevandiluuranniku rahvusvahelised maaklerfirmad on mitme tegevjuhi sõnutsi oma tegevusele pidurid peale pannud, valmistudes tööks ekspordikeelu tingimustes.

«Ostutegevus on tervel turul vaibumas», ütles Financial Timesile üks juhtiv maakler.

Kakaokaubanduse föderatsioon FCC ja Euroopa kakaoassotsiatsioon ECA plaanivad saata kirja Ouattara paralleelvalitsusele ja paluda täiendavaid selgitusi.

«Kakaotootjad ja sellega kauplejad üritavad koos toime tulla kujunenud olukorraga, mis puudutab tegelikult kogu tarneahelat alates põllumeestest kuni tarbijateni,» seisab kahe assotsiatsiooni avalduses.

Maailma juhtivaid kakaoostjaid Barry Callebaut ütles, et on «suurema osa vajaminevatest kakaoubadest juba eksportinud». «Meil on ka piisavalt varusid,» ütles Financial Timesile firma pressiesindaja Raphael Wermuth. Küsimusele, kas firma kakaosaadetised on seiskunud, ta ei vastanud.

Maailma suurim kakaomaakler Cargill ütles Financial Timesile, et on kakaoostud Elevandiluurannikult «ajutiselt peatanud». «Me teeme oma konkurentide ja võimudega koostööd, et selgus majja tuua ja olukord võimalikult kiiresti lahendada,» seisis firma lakoonilises pressiteates.

Kakaoblokaadi kehtestamise otsus langeb ajaliselt kokku Euroopa Liidu uute ja karmimate sanktsioonidega Elevandiluuranniku režiimi suhtes. Regionaalsed jõupingutused Elevandiluuranniku valimistele järgnenud ummikseisu lahendada on siiani läbi kukkunud, mistõttu riik kõigub uue kodusõja veerel.
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles