Lemminkäinen Eesti pikaaegse tegevjuhi 10 nõuannet, kuidas olla parem liider (2)

Liina Kanarbik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lemminkäinen Eesti endine tegevjuht Sven Pertens.
Lemminkäinen Eesti endine tegevjuht Sven Pertens. Foto: Liis Treimann

Hiljuti Lemminkäinen Eesti AS-st lahkunud Sven Pertens pidas enda suurimaks saavutuseks hästi toimiva ja koostöövalmi kollektiivi loomist.

Pertensi karjäär Lemminkäinenis kestis ligi 23 aastat, millest viimased 19 töötas ta firma tegevjuhina. Oma suurimaks saavutuseks peab Pertens asjatundlike ja üksteisega arvestavate inimeste koondamist kollektiivi. «Ilma inimesteta ei oleks seda ettevõtet,» lisab Pertens. 

«Oma tööalases tegevuses olen kohanud palju eeskujusid, kellelt õppida,» alustab Pertens, «nad on inimestena olnud väga erinevad, aga juhtidena ja spetsialistidena järginud sarnaseid põhimõtteid ning hinnanud samu väärtusi.»

Ametist lahkudes jagas Pertens kõikide endiste töökaaslastega tähelepanekuid ja soovitusi, kuidas tööturul paremini orienteeruda. 

1. Lojaalsusel on väärtus, kui see toimib mõlemas suunas. Nii, nagu ettevõte ootab lojaalsust oma töötajatelt, ootab ka töötaja lojaalsust ettevõttelt, mille heaks töötab. Sama kehtib ülemuse ja alluva tööalase suhte kohta.

2. Esimene kord on juhus. Teine kord on kokkusattumus. Kolmas kord on reegel. Kõik, mis juhtub kolmandat korda, hakkab juhtuma ka edaspidi. Kui loodate, et kolmas kord oli viimane, petate iseennast.

3. Tehke asju pühendumisega. Kui Te seda ei suuda, tegelete vale asjaga ja peaksite mõtlema, mida saate ning tahate oma tegevuses muuta. Vähese pühendumisega tehtud töö tekitab Teie kaastöötajatele tarbetut lisatööd. Kui pühendumine puudub, kaaluge tõsiselt töökoha või isegi ala vahetamist.

4. Kui vähegi oskate, hoidke töö- ja isiklik elu tasakaalus. Teie lähedased on Teile tänulikud koosveedetud aja eest. Tööandja poolne tänu tehtud töö eest võib jääda ka tulemata.

5. Vajaliku riski ja võimaliku võidu suuruse vahel on võrdeline sõltuvus. Kindla peale mängides võib kindel olla ainult selles, et võit on väike või puudub hoopis.

6. Ärge kunagi usaldage inimesi, kes Teid ei austa. Vältige karjeriste, üleolevalt käituvaid, kahepalgelisi ja intrigante, kelle jaoks eesmärk pühitseb abinõu.

7. Pidage kinni oma lubadustest. Ärge andke lubadusi, mida täita ei suuda. Kui siiski ebaõnnestute, püüdke tegematajätmist heastada. Usaldust on lihtne kaotada ja raske uuesti saavutada.

8. Ärge solvake inimesi, keda kohtate oma teel tippu. Teel tipust alla kohtate paljusid nende inimeste seast uuesti. Nad võivad Teid toetada või Teist ära pöörduda, sõltuvalt Teie varasemast käitumisest.

9. Õnne ja hingerahu valem: jõudke selgusele, kes olete ja mida tegelikult tahate ning tegutsege siis sellele vastavalt. Kui Teie prioriteediks on mõnusasti aega veeta, siis vastutusrikas töö ei sobi Teile. 

10. Kõrgem võim, usute sellesse või mitte, toimib siiski. Mõnikord küll aeglaselt, kuid lõpuks alati õiglaselt. «Everything what goes around, comes around». Niisama lihtne see ongi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles