Tuneesia armeepealik lubab kaitsta revolutsiooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kindral Rachid Ammar.
Kindral Rachid Ammar. Foto: SCANPIX.

Tuneesia armee ülemjuhataja kindral Rachid Ammar tõotas «kaitsta revolutsiooni», mis saatis maapakku president Zein al-Abidine Ben Ali.


Kindral ütles demonstrantidele, kes on võtnud nõuks kukutada Ben Ali lahkudes püsti pandud ajutine valitsus, et poliitiline vaakum seaks nende revolutsiooni ohtu.

Teadaolevalt üritab armee leida kompromissi, leevendamaks protestilainet, mis jätkub pärast ajutise valitsuse nimetamist, kus domineerivad Ben Ali režiimist pärit ministrid.

«Meie revolutsioon on teie revolutsioon,» ütles kindral Ammar. «Noorte revolutsioon võib kaotsi minna ja selle võivad ära kasutada need, kes tahavad tekitada vaakumit. Armee kavatseb kaitsta revolutsiooni.»

Ammar oli üks võtmeisikuid, kes aitas pöörata kuu aega tagasi vallandunud rahvarahutused Ben Ali vastu. Vaatlejate hinnangul keeldus ta andmast sõjaväele käsku demonstrantide pihta tuld avada.

Eile kasutas politsei pealinnas Tunises pisargaasi, et ajada laiali protestijad, kes olid veetnud öö peaministri büroo ukse ees ja kavatsesid jääda sinna kuni valitsuse laialisaatmiseni.

Tuneeslased on vihased, et valitsust juhib Mohammed Ghannouchi, kes ka Ben Ali ajal peaministri ametit pidas. Tuneesia opositsioon on koostanud «tarkade komitee», mis peaks nende nägemuses riigi juhtimise Ghannouchi valitsuselt üle võtma.

Euroopa Liit peab parasjagu plaane, kuidas konfiskeerida Ben Ali ja ta pereliikmete varad. Kõik kättesaadud ressursid võidakse anda üle Tuneesia valitsusele.

Nagu ütles üks Euroopa ametnik, koostavad diplomaadid nimekirja Tuneesia ametnikest, kelle suhtes tuleks rakendada sanktsioone. Nad loodavad saada oma tööga ühele poole 4. veebruariks, mil toimub Euroopa valitsusjuhtide järgmine tippkohtumine.

Raskustesse võivad kavandatud meetmed sattuda aga Euroopa Kohtus, mis on varemgi ELi poolt kavandatud varade külmutamise aktsioone tühistanud.

«Meetmete jõustamisele tuleb läheneda ettevaatlikult, kuna seda on võimalik juriidiliselt ümber lükata,» ütles ELi ametnik, juhtides tähelepanu ka sellele, et diplomaadid ei tõtta astuma samme, mis võiksid uut valitsust takistada.

Ametnik keeldus spekuleerimast, milliste summadega võiks tegemist olla, kuid ütles, et Ben Ali ja ta pere olid sügavalt kaasatud kõikidesse riigi majanduse valdkondadesse. «Neil oli mitmes kohas käsi sees,» ütles ta.

Prantsuse president Nicolas Sarkozy ütles eile, et Prantsusmaa kavatseb jõuda jälile Ben Ali poolt võimul olles kokkuaetud varadele ja tagastada need tuneeslastele.

Pariisi prokurör ütles, et on algatanud eeluurimise Prantsusmaal paiknevate varade suhtes. Sarkozy lisas, et kavatseb Tuneesiale abi pakkuda ning kaitses Prantsuse positsiooni: mitte sekkuda oma endise koloonia poliitiliste rahutuste käiku.
 

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles