Britid jooksevad tormi Belgia ja Iiri kodakondsusele (3)

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELi jäämist toetav meeleavaldus Suurbritannias.
ELi jäämist toetav meeleavaldus Suurbritannias. Foto: PA Wire/Press Association Images/Scanpix

Pärast seda, kui valijad otsustasid 23. juunil, et Suurbritannia peab Euroopa Liidust (EL) lahkuma, on murelikud britid asunud otsima võimalusi ELi kodanikeks edasi jääda.

Huvitaval kombel on paljude brittide esimeseks sooviks just nimelt Belgia, kus asub referendumikampaanias tohutult kriitikat saanud Brüssel, ELi institutsioonide asupaik. Londoni Belgia saatkonna pressiesindaja sõnul on nad passitaotlustest üle koormatud, kirjutab Spectator.

Belgia kodakondsuse võlu võib brittide jaoks peituda selles, et nad ei pea loobuma Ühendkuningriigi kodanikeks olemisest. Nimelt on alates 2008. aastast seal lubatud topeltkodakondsus.

Samuti on meeletult kasvanud nõudlus Iirimaa passide järele. Põhja-Iirimaal asuv registribüroo on seetõttu praeguseks peatanud taotluste läbivaatamise.

Kokku elab teistes ELi liikmesriikides hetkel 1,3 miljonit Briti kodanikku. Paljud neist on pärast rahvahääletust asunud otsima oma suguvõsast Iiri või ka teiste riikide juuri. Suur osa murelikest brittidest on eeskätt mures oma laste pärast, kes kardavad, et Brexit tähendab neile elamis-, töötamis- ja õppimisvõimaluste kadumist ELis.

Paljude liitu jäämist pooldanute jaoks on mõne teise ELi riigi kodakondsuse taotlemine ka ideoloogiline samm. Inimesed, kes väljendasid oma meelsust Twitteri-hashtagiga #48percent (viide valijaile, kes hääletasid ELi jäämise poolt – toim), näitavad passitaotlustega oma pühendumust Euroopa projektile.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles