USA uurimisandmed: Krediidipank on segatud rahapesuskeemi

Marge Aliaga
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krediidipank.
Krediidipank. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Läti pangad on segatud skandaali, kuna on töödelnud kriminaalselt saadud tulu üldtuntud failijagamissaidilt Kickass Torrents (KAT). Ka Krediidipank aitas saidil raha pööritada.

Skandaali segatud pankadeks on Regional Investment Bank ja Baltic International Bank. KATi looja Artjom Vaulin arreteeriti kolmapäeval Poolas ning USA nõuab tema väljaandmist, vahendab Läti rahvusringhääling.

Rohkem kui miljardi dollari eest autoriõigusi rikkunud Vaulin küsis oma kodulehel reklaami näitamise eest suuri summasid. Ainuüksi pisike reklaam maksis 300 dollarit päevas ning arvatav aastane reklaamitulu oli üle 16 miljoni dollari.

FBI dokumendi kohaselt jõudis reklaamitulu erinevatesse pankadesse – sealhulgas nii Regional Investment Bank'i kui Krediidipangani. Varem Läti pankadesse saadetud maksed hakkasid laekuma Kreiidipanka maikuust.

11. mail saatis USA maksuameti salaagent KATi esindajale kirja, kus soovis reklaamitellimuse eest maksta teisele kontole. KATi esindaja saatis talle Krediidipanga konto numbriga *6107, mis kuulus Suurbritannia aadressiga ettevõttele Glomeratus LTD. Juurde lisatud kirjas palus esindaja failijagamissaiti kuskil mitte mainida ning saata ka kinnitus, et raha on saadetud, seisab süüdistuses.

Vaulinil oli isiklik konto Baltic International Bank'is. 

KOMMENTAAR

Anne-Ly Kaljas, Krediidipank

Krediidipank täidab oma igapäevases tegevuses kõiki temale pandud nõudeid ja kohustusi, sh kontrollides klientide tausta lepingulistesse suhetesse astumisel ja analüüsides nende hilisemat tegevust.

Pangasaladuse hoidmise kohustuse tõttu ei saa konkreetset juhtumit kommenteerida. Saame kinnitada, et rahapesu kahtluse tekkimisel informeerime alati asjaomaseid institutsioone (st Politsei- ja Piirivalveameti juures tegutsevat rahapesu andmebürood), kes kontrollivad, kas ilmnevad kuriteo tunnused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles