Kruuse: piimatöötlejad ei maksa põllupidajatele piisavalt (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Kruuse.
Urmas Kruuse. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Maaeluminister Urmas Kruuse sõnul ei maksa Eesti piimatöötlejad hetkel põllupidajatele piima eest piisavalt kõrget hinda.

Kruuse kohtus teisipäeval Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja, Eesti Põllumeeste Keskliidu ja Eestimaa Talupidajate Keskliidu esindajatega, et arutada piimandussektori olukorda, vahendab BNS.  

Kohtumisel kerkis küsimusena see, et Eesti piimatöötlejad ei maksa põllupidajatele piima eest piisavalt kõrget hinda, eriti need töötlejad, kellel on suur osakaal kodupiimaturul. «Tekib küsimus, miks seda ei tehta,» ütles Kruuse. Tema sõnul pidasid esindusorganisatsioonid võimalikuks, et töötlejad üritavad oma kasumeid suurendada ja alles augustis-septembris piima hinda tõsta.

Teise probleemina arutati Eesti põllupidajate passiivsust Euroopa Liidu (EL) toetusrahade taotlemisel. Eelmisel rahastusperioodil kasutas Eesti ministri hinnangul liiga vähe EL-i 110 miljoni euro suuruse põllumajandustoodangu promotsioonimeetme võimalusi, tookord meetmest saadud 1,5 miljonit eurot oli 15 korda vähem, kui näiteks Leedul, märkis Kruuse. 

Kolmanda küsimusena arutati kohtumisel väikelehmapidajate toetamist. Kuni 400 lehmaga karjad moodustavad 90 protsenti kõigist Eesti lehmadest, seega on nende toetamine äärmiselt oluline, sõnas Kruuse. Väikepidajate toetamise poolt on tema sõnul Talupidajate Keskliit ja väikekarjade esindajad, selle vastu on aga Põllumeeste Keskliit ja Põllumajandus-Kaubanduskoda.  

Kohtumine oli vajalik ka üldiselt selleks, et ministeerium saaks esindusorganisatsioonide käest infot põllumajandussektori hinnaprognooside kohta. Kokkuleppele jõuti selle osas, et keskenduda tuleb ekspordile. Organisatsioonid lubasid rohkem panustada selleks, et Eesti põllupidajate toodang ka eksportturgudele jõuaks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles