Akso-Hausi pagulasmajade eksport Saksamaale on pidurdunud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenike majutamine Saksamaa pealinnas Berliinis endisel Tempelhofi lennuväljal.
Põgenike majutamine Saksamaa pealinnas Berliinis endisel Tempelhofi lennuväljal. Foto: AFP/SCANPIX

Kuigi moodulmajade tootja Akso-Haus OÜ on Saksamaale müünud üle 60 pagulastele mõeldud maja ja kavatses lähiajal eksporti tõsta kuni paari tuhande hooneni, on koostöö sealsete partneritega takerdunud ja plaanitud laienemist ette ei võeta.

«Saksamaale meil praegusel hetkel tootmist laiendada plaanis ei ole,» ütles Akso-Hausi juhatuse liige Andres Samarüütel BNS-ile. Tema sõnul ei osanud kohalikud partnerid oma potentsiaali ära kasutada. «Ilmselt oli see mõnes mõttes buumi teema nende poolt, koostöö ei läinud sinna suunda, kuhu oleks tahtnud,» sõnas Samarüütel.

Samarüütli sõnul orienteerub firma nüüd ümber Skandinaavia turule, mis võtab aga aega. Hetkel peetakse võimalike partneritega läbirääkimisi. Ka teised Eesti pagulasmajade tootjad peavad tema sõnul Saksamaa kõrval uusi turge otsima.

Juunikuu seisuga oli Akso-Haus Saksamaale eksportinud 60 maja ning laiendanud selle tarvis ka tootmist, samuti oli juurde palgatud 40 inimest. Pärast pagulaskriisi algust suurendas ettevõte oluliselt oma tootmisvõimsust ja investeeris tootmishalli laiendamisse 2,5 miljonit eurot. «Lisaks on meil juba 100 töötajat ja plaan on lähiajal juurde palgata veel 100 inimest,» rääkis Samarüütel toona BNS-ile.

Akso-Haus OÜ asub Maardus, Jõelähtme valla ja Tallinna piirnemiskohta jäävas Irus. Ettevõte käive kasvas möödunud majandusaastal üle nelja korra 5,4 miljoni euroni ja firma saavutas aastakasumiks 158 441 eurot. Akso-Haus OÜ kuulub Grato Holding OÜ-le.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles