Briti juuksur läks Brexiti pärast kohtusse

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendkuningriigi ja ELi lipud.
Ühendkuningriigi ja ELi lipud. Foto: SCANPIX

Juuksurina töötav mees on palunud Suurbritannia kohtul hinnata riigis Euroopa Liidu (EL) liikmesuse üle korraldatud referendumi õiguspärasust.

Varemgi on räägitud sellest, et 23. juunil Suurbritannias toimunud rahvahääletusel, kus 52 protsenti valijaist hääletas EList lahkumise poolt, on vaid soovituslik mõju. Referendumi tulemuse peab kinnitama Briti parlament ning alles seejärel saab vastselt ametisse valitud peaminister Theresa May algatada formaalse lahkumisprotsessi.

Õieti peavad kohtud selle esmalt välja selgitama, kas parlamendi luba ikka on vaja. Esimene istung sel teemal algabki täna.

Deir Dos Santos, kes teenib leiba juuksurina ja keda tema advokaat kirjeldab «tavalise mehena», algatas kohtuasja, et aeglustada Brexiti kulgu ning seada kahtluse alla peaministri õigus alustada lahkumiskõnelusi parlamendilt luba küsimata.

Seni on May lubanud igal juhul Brexitiga edasi minna, kuid samas on ta öelnud, et asjaga pole kiiret. Seega võib ühel hetkel, kui näiteks Brexiti majanduslik mõju hakkab tunda andma, tekkida küsimus, kellel on õigus teha otsus: kas parlamendil või peaministril? Parlamendiliikmed ei pruugi tahta võimu peaministrile anda, kui nad peavad oma valijatele keerulist majandusolukorda selgitama, prognoosib Bloomberg.

Sarnaseid kohtuasju, nagu on esitanud Dos Santos, on oodata teisteltki kodanikelt. Samas ei anna Suurbritannia varasem kohtupraktika nendele kaasustele just ülemäära palju lootust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles