Matek kahekordistab Pärnus tootmismahtu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mateki toodetud Tammiste lasteaed sai konkursil «Aasta puitehitis 2010» tehasemaja auhinna.
Mateki toodetud Tammiste lasteaed sai konkursil «Aasta puitehitis 2010» tehasemaja auhinna. Foto: Eesti Metsatööstuse Liit

Puidust hoonete ja hooneosade tootmisega tegelev AS Matek alustab aprillis-mais uue tootmishoone ehitust Pärnus, aasta lõpuks valmiv uus tehas tõstab tootmismahu kahekordseks.


Mateki juhatuse liige Sven Mats ütles BNS-ile esmaspäeval, et Matek on seni toimetanud Pärnus rendipinnal, mis on tulenevalt ettevõtte tehnoloogilisest arengust ebaratsionaalseks jäänud. «Planeeritava uue hoone maht on ligi 8500 ruutmeetrit põrandapinda ning eesmärgiks on seal toota aastas 120.000 ruutmeetrit tasapinnalist elementi ning 10.000 ruutmeetrise põrandapinnaga ruumelementi aastas, mis oleks tootmismahu kahekordistamine võrreldes praegusega,» ütles Mats lisades, et aasta lõpuks peaks tootmine toimuma uues tehases.

Matek ei jäänud Matsi sõnul 2008.-2009. aastal puutumata ehitus- ning kinnistavaraturu langusest, kuid 2010. aastal euro suhtes tugevnenud sihtturgude valuutad ning ehitusmahtude kasv on Mateki mahud tõstnud tagasi 2008. aasta tasemele. Mateki 2009. aasta majandusaasta aruandest selgub, et Islandi finantskriis ja kuni 25 protsenti euro suhtes odavnenud Rootsi ja Norra kroon ning ka sihtturgude elamuehitusprojektide külmutamine vähendasid kokku käivet 61 protsenti 50 miljoni kroonini. Samas 2008. aastal oli käive 130,2 miljonit krooni.

Mateki 2010 aasta käibeks kujunes Matsi sõnul 137,7 miljonit krooni ning 2011. aastasse planeerib Matek ligi 20-protsendilist käibekasvu. Seejuures 95 protsenti Mateki käibest tuleb ekspordist ning põhilisteks turgudeks on Norra ja Rootsi.

2009. aastal töötas Mateki kontsernis keskmiselt 84 inimest, keskmine brutopalk oli 11.200 krooni kuus.

Mateki kasum vähenes 2008. ja 2009. aasta võrdluses ligi seitsmelt miljonilt kroonilt kümme korda, samas jaotamata kasum oli 2009. aasta lõpus ligi 40 miljonit krooni.

Esmaspäeval kehtestas Pärnu linnavalitsus AS-i Mateki Turba tänava kinnistute planeeringu. Turba tänav 23 ja 25 kinnitute detailplaneeringu ala suurus on ligi 32.320 ruutmeetrit. Ala asub Pärnu Rääma linnaosa Niidu ettevõtluspiirkonnas, mis ulatub Ehitajate teest linnapiirini.

Kahe kinnistu liitmisel moodustub ligi kolmehektariline krunt, millel kõik muud hooned ja rajatised peale olemasoleva tootmishoone lammutatakse. Kruntile saab Matek ehitada olemasoleva tootmishoone laienduse, kogu hoonestusala on 10.000 ruutmetrit. Hoone võib olla maksimaalselt 18 meetrit kõrge.

Olemasolevat liikluskorraldust planeeringuga ei muudeta. Parkimisvajadused lahendatakse krundi siseselt, nähakse ette kuni 87 parkimiskohta ja kaetud hoiukoht 12-le jalgrattale. Detailplaneeringu koostas Meistri Projekt.

1988. aastast tegustev Matek on valmistanud nii ühepereelamuid, paarismaju, ridaelamuid, ühiskondlikke hooneid, sotsiaalhooneid, suvilaid kui hooneosasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles