Kakao hind ähvardab lakke hüpata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuna kakaod kasutatakse šokolaadi tootmiseks, siis võib tõusta ka šokolaadi hind.
Kuna kakaod kasutatakse šokolaadi tootmiseks, siis võib tõusta ka šokolaadi hind. Foto: SCANPIX

Maaklerid valmistuvad täna kakaohindade hüppeks. Põhjuseks on ühe kuu pikkune ekspordikeeld, mille kehtestas rahvusvahelise üldsuse hinnangul Elevandiluuranniku presidendivalimised võitnud Alassane Ouattara.


Ekspordikeeluga üritab Ouattara kangutada ametist Laurent Gbagbot, kes välisvaatlejate sõnutsi on valimised kaotanud, kuigi jätkab presidendina.

Kakao on Elevandiluuranniku valitsuse peamine sissetulekuallikas ning ekspordikatkestused kuivataksid rahavood, mida Gbagbo vajab selleks, et maksta palka oma lojaalsetele riigiametnikele ja sõjaväelastele.

Diplomaadid usuvad, et Gbagbo vajab umbes 150 miljonit dollarit kuus.

Iga tarnekatkestus tõukaks aga šokolaaditooraine hinna 30 aasta rekordi lähistele, kuna Elevandiluurannik annab ligikaudu 40 protsenti globaalsest kakaoekspordist.

Reedel sulgus kakaoturg kuue kuu rekordi ehk 2114 naelaga tonnist. Maaklerid kardavad, et täna võivad hinnad sooritada lausa 10-protsendilise hüppe.

ÜRO poolt hiljutiste presidendivalimiste võitjana tunnustatud Alassane Ouattara saatis eile kirjad riigi juhtivatele kakaoeksportijatele ja andis neile korralduse peatada kõik saadetised alates tänasest kuni 23. veebruarini.

«Käesolevaga annan ma teile teada, et te peate otsekohe täielikult peatama kakao ja kohvi ekspordi,» seisab kirjas, millele on alla kirjutanud Ouattara liitlane Jeannot Ahoussou Kouadio. «Kõik operaatorid, kes nendest juhtnööridest üle astuvad, riskivad riiklike ja rahvusvaheliste sanktsioonidega,» lisatakse kirjas, mis on teele saadetud 22 jaanuaril.

«Kakao- ja kohviekspordi register on seetõttu suletud,» seisab kirjas, mille üks koopia on ka Financial Timesi valduses.

Kakaoblokaadi kasutamise otsus langeb ajaliselt kokku ka Euroopa Liidu uute ja karmimate sanktsioonidega Elevandiluuranniku režiimi suhtes. Regionaalsed jõupingutused Elevandiluuranniku valimistele järgnenud ummikseisu lahendada on aga siiani läbi kukkunud, mistõttu riik kõigub uue kodusõja veerel.

Lääne-Aafrika riigid on hoiatanud, et neil on «õigus kasutada jõudu» Laurent Gbagbo kukutamiseks, kui too keeldub austamast ÜRO poolt kinnitatud valimistulemusi.

Valimised toimusid novembris. Kontroll riigi armee üle on Gbagbo käes.

Naabritel pole erilist isu sõjaliselt sekkuda ning ähvardused kõlavad üha õõnsamalt, kuna Aafrika ühisrindes antud küsimuses ilmneb üks mõra teise järel.

Kakaomaaklerid võtsid kirja tõsiselt ning hoiatasid, et esmaspäeval võib eksport seiskuda. «Olukord on väga tõsine. Meil ei ole just palju valikuid,» ütles ühe juhtiva maaklerfirma juht.

Maailma suurimad kakaomaaklerid, sealhulgas Cargill, Archer Daniels Midland, Barry Callebaut, Olam ja Armajaro, pidasid lähedalseisva isiku andmetel eile õhtul telefonitsi maha kriisikonverentsi kakaokaubanduse föderatsiooni FCCga, et olukorda arutada.

FCC ja Euroopa kakaoassotsiatsioon ECA üritavad täna maaklerite jõupingutusi koordineerida. Nad plaanivad saata kirja Ouattara paralleelvalitsusele ja paluda mõningaid selgitusi.

Ekspordiembargo kehtestanud kirjas lubatakse kaupmeestel jätkata kakao kokkuostu kohalikult turult, kuid maaklerid hoiatavad, et kui eksporti ei toimu, on laohooned Abidjani ja San Pedro sadamates peagi pilgeni täis.

Nad lisasid, et kaupmehed ei taha ilmselt kohalikelt turgudelt kakaod kokku osta, kui neil ekspordi suhtes mingeid garantiisid pole.

Ouattara moodustatud paralleelvalitsus tegutseb ühes hotellis riigi tööstuspealinnas Abidjanis ja seda valvavad ÜRO relvajõud. Hotelli blokeerivad Gbagbole ustavad armeeüksused.

Analüütikud on hoiatanud uue kodusõja eest. Konflikt võib taas vallandada vägivallalaine, mis riigi pärast 2003. aastal saavutatud rahulepet sisuliselt põhja- ja lõunaosaks lõhestas.

Mullu suvel lõid kakaohinnad 33 aasta rekordi – 2732 naelsterlingit tonnist.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles