Taastuvenergia osakaal elektri kogutarbimisest kasvab (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuuleenergia park
Tuuleenergia park Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Selle aasta teises kvartalis tootsid Eesti elektrijaamad taastuvenergiat 294 gigavatt-tundi ning taastuvenergia moodustas 14,3 protsenti elektrienergia kogutarbimisest Eestis, mis on ühe protsendi võrra enam kui möödunud kvartalis.

Tuuleenergia moodustas teise kvartali taastuvenergia kogutoodangust ligi 34,5 protsenti ning tuulest toodetud elektri kogus – 101 gigavatt-tundi – on kehvemate tuuleolude tõttu taas sarnaselt esimesele kvartalile enam kui kolmandiku väiksem võrreldes eelmise aasta sama ajaga, teatas Elering.

Tuuleenergiale maksis Elering aprillist juunini toodetud elektrienergia eest toetusi 4,8 miljonit eurot, mis on samuti kolmandiku võrra vähem kui eelmise aasta samal perioodil. Kogu toodetud tuuleenergiast sai toetust 88 protsenti ning kvartali jooksul maksti välja 15 protsenti aastaks plaanitud tuuleenergia toetustest.

Poolaasta kokkuvõttes on seni toetust makstud 37 protsendi ulatuses toetatava tuuleenergia 600 gigavatt-tunnisest piirmäärast. Eelmisel aastal oli soodsamatest tuuleoludest tingituna poolaasta lõpuks välja makstud 56 protsenti toetatavast tuuleenergiast.

Biomassist, biogaasist ja jäätmetest toodetud elektrienergia moodustas teises kvartalis 62 protsenti taastuvenergia toodangust. Neist kütuseliikidest toodeti sellal elektrit 183 gigavatt-tundi. Ligikaudu samal tasemel oli toodang ka möödunud aasta algul. Biomassist, biogaasist ja prügist toodetud elektrile maksti toetust kvartali jooksul 8,7 miljonit eurot.

Hüdroenergiast toodeti elektrienergiat tänavu teises kvartalis üheksa gigavatt-tundi ja toetusteks kulus 300 821 eurot.

Toetust saavate päikesepaneelide omanike arv kasvab jätkuvalt kiires tempos ja enda tootmisseadme on toetuse saamiseks registreerinud ligi 100 tootjat rohkem võrreldes eelmise kvartaliga ehk praegu kokku ligikaudu 500 päikesepaneelidega elektrienergia tootjat. Teises kvartalis oli päikesepaneelide abil toodetud ja võrku antud elektrienergia kogus kokku 1,1 gigavatt-tundi.

Ka ilmateenistuse andmetel on tänavu aprillist juunini päikesepaistet keskmiselt 23 protsendi võrra rohkem olnud kui möödunud aastal samal ajal. Kuna enamuse toodetud päikeseenergiast tarbivad mikrotootjad ise kohapeal ära, siis hinnanguliselt võib päikesepaneelide abil toodetud elektri üldkogus toetust saanud kogusest olla isegi 4-5 korda suurem.

Kokku maksis Elering teises kvartalis taastuvenergia toetust 257 gigavatt-tunni elektrienergia eest summas 13,8 miljonit eurot. Rahalises arvestuses kahanes taastuvenergia toetuste summa möödunud aasta teise kvartaliga võrreldes veidi üle kümne protsendi võrra.

Tõhusa koostootmise toetust maksti tänavu teises kvartalis samuti veidi vähem kui eelmise aasta samal ajal – 1,2 miljonit eurot. Tõhusa koostootmise režiimis toodeti elektrienergiat 37 gigavatt-tundi.

Taastuvenergia ja tõhusa koostootmise toetusi rahastavad elektritarbijad taastuvenergia tasu kaudu. Nimetatud tasu kogus Elering esimese kvartali jooksul 20,3 miljonit eurot. Taastuvenergia toetussummade kohta leiab rohkem infot siit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles