Eestlaste kinnisvarafond ostis Riias suure kaubanduskeskuse

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eften kinnisvarafondi tegevjuht Viljar Arakas oma kabinetis.
Eften kinnisvarafondi tegevjuht Viljar Arakas oma kabinetis. Foto: Sander Ilvest

EfTEN Kinnisvarafond II AS omandas KanAm Grund Grupilt Domina kaubanduskeskuse Riias. 74,5 miljoni euro suurune ostuhind teeb sellest EfTENi kinnisvarafondide läbi aegade suurima tehingu.

«Saame olla uhked, et meie portfelli kuulub nüüd niivõrd suur ja märgilise tähtsusega kaubanduskeskus,» ütles EfTEN Capitali tegevjuht Viljar Arakas, kelle kinnitusel eelnes tehingule kuus kuud tõsist tööd.

Tehingu väärtus on 74,5 miljonit eurot, mis tähistab suurimat ühekordset investeeringut EfTENi ajaloos. Tehingut finantseeris 45 miljoni euro ulatuses Nordea pank ning ülejäänud mahus EfTEN Kinnisvarafond II AS tänavu juunis läbi viidud aktsiaemissiooni vahenditest, kus erinevad Balti pensionifondid ja elukindlustusettevõtted ning EfTEN Capitali varajase faasi investorid märkisid aktsiaid kokku 34,3 miljoni euro väärtuses.

Nordea panga Läti juht Janis Buks märkis, et Domina kaubanduskeskus on oma sektoris üks juhtivaid tegijaid. «Olen kindel, et see investeering avab uusi ärivõimalusi ning võimaldab pakkuda keskuse külastajatele laiemat valikut kaupu ja teenuseid. Mul on hea meel, et Nordea sai olla osa uutest positiivsetest muudatustest ja eelseisvast arengust,» ütles Buks.

Globaalse haardega investori KanAm Grund Grupi jaoks tähistab müügitehing pärast ligi kümmet edukat aastat Läti turult lahkumist. EfTEN Capitali Läti tütarettevõtte jaoks on Domina ost kaheksas tehing. «Domina kaubanduskeskus oma unikaalse tsentraalse asukoha ja urbanistliku elegantsiga sobib hästi fondi strateegiaga,» ütles EfTENi Läti tegevjuht Viktors Savins.

Uuel omanikul on Domina keskusega suured plaanid. «Viime keskuse juhtimise uuele tasemele. Selleks oleme sõlminud kokkuleppe Dina Buncega, kellel on kaubanduskeskuste juhtimisel märkimisväärne kogemustepagas,» ütles Savins. Näiteks on Rimi Läti kinnitanud valmisolekut avada Domina kaubanduskeskuses Rimi hüpermarket.

Enam kui 120 tuhandel ruutmeetril laiuv Domina kaubanduskeskus, kus asub üle 160 kaupluse, on Riia suuruselt teine ostukeskus. Keskuse fookus on tippbrändidel, teiste seas on esindatud sellised rahvusvahelised kaubamärgid nagu United Colors of Benetton, Mark & Spencer, H&M, Tommy Hilfiger ja Guess. Domina keskus ehitati mitmes etapis ning valmis 2006. aastal kinnisvaraarendaja Pro Kapitali juhtimisel.

EfTEN Kinnisvarafond II AS on 2015. aastal asutatud kinnine core-investeerimisstrateegiaga kinnisvarafond. Fondi valitseb 2008. aastal asutatud EfTEN Capital AS, millel on Eesti Finantsinspektsiooni väljastatud alternatiivse fondivalitseja litsents.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles