Veskimägi: Balticconnector toob tarbijaile paremad hinnad (5)

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.
Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi ütles tänast Euroopa Komisjoni teadet rahastada kahte Balticconnectori projekti enam kui 200 miljoni euroga kommenteerides, et on otsusega väga rahul.

«Ehitame energiataristut ju kahel põhjusel: et luua ühtne energiaturg ja et parandada tarbijate jaoks elektri varustuskindlust. Aastaks 2020 on meil tänu Balticconnectorile olemas ühtne Eesti-Soome gaasiturg, mis loob paremad võimalused nii tarbijatele, gaasi tarnijatele ja müüjatele ning teiste seas ka terminalide arendajaile,» ütles Veskimägi.

Tema sõnul on Balticconnector väga oluline ka energiajulgeolekut silmas pidades, seda nii Eesti kui ka põhjanaabrite jaoks. Rahastamisotsus olevat Veskimäe hinnangul samm selles suunas, et Eesti saab integreeritud osaks suuremast ELi elektriturust.

«Tänase otsuse valguses teeme koostöös Soome partneriga lähikuudel lõpliku investeerimisotsuse, et 2019. aastaks Balticconnector valmis saaks,» lubas Veskimägi.

Euroopa Komisjon teatas täna, et Euroopa Liidu (EL) liikmesriikide tasandil on otsustatud rahastada Eesti-Soome gaasiühenduse Balticconnector ehitamist 187,5 miljoni euroga. Lisaks sellele sai rahastuse ka Eesti ja Läti vahelise gaasiühenduse tugevdamine, millele eraldatakse 18,6 miljonit eurot.

Balticconnector koosneb 81 km merealusest gaasi ülekandetorust, 22 km pikkusest Soome maismaal paiknevast gaasi ülekandetorust ning 47 km pikkusest Eesti maismaal paiknevast gaasi ülekandetorust koos gaasivoogusid võimaldavate kompressorjaamadega mõlemal pool Soome lahte. Balticconnector võimaldab Eesti ja Soome ülekandevõrkude vahelisi gaasivoogusid kuni 7,2 miljonit kuupmeetrit ööpäevas.

Balticconnectori maksumuseks on kavandatud 250 miljonit eurot, millest Eesti osa maksumus oleks 130 miljonit eurot. Eesti-Läti vahelise ühenduse tugevdamine läheb maksma 35 miljonit eurot.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles