Putin proovib remontida «garaažimajandust» (1)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Venemaal vohab varimajandus, mille rüppe on varjunud vaat et iga teine tööinimene – sama palju rahvast, kui terves Texases kokku.

 

Kõnealused kolmkümmend miljonit kodanikku, keda statistikud ei arvesta ja maksukogujad ei näe, ajavad oma asju nn garaažimajanduse nurgatagustes – igat masti meistrimehed ja spetsialistid nagu näiteks mehhaanikud, ehitajad ning hamba- ja loomaarstid, kirjutab Bloomberg.

President Vladimir Putin on nüüd nähtuse sihikule võtnud, kinnitasid kaks hiljuti Kremlis maha peetud majandusalasel koosolekul viibinud allikat.

Kuna arutelud polnud avalikud, palusid mõlemad anonüümsust. Nende sõnutsi selgitas Putin ministritele, nõunikele ja piirkondlikele bürokraatidele, et inimesi ajavad põranda alla politseinikud, prokurörid ja maksud.

Putin pöördus «tõsise olemisega prillipapade» poole palvega hakata nuputama viise, kuidas varijajandajad välja nuhkida ja end registreerima motiveerida.

Kõnealune garaažimajandus võib ulatuda kuni veerandini sisemajanduse kogutoodangust (SKT) ning seab Venemaa liidri teatud mõttes dilemma ette.

Ühest küljest tõotaks dokumentideta tööd tegijate armee arvelevõtmine eelarvele teretulnud turgutust.

Samas kujutavad sellised sageli üsna edukad «ellujääjad» endast omamoodi ühiskondlikku ja majanduslikku ventiili.

Uuringute andmetel, mis ei pretendeeri ülimale täpsusele, on «garaažis» ligikaudu 40 protsenti töötavatest inimestest Venemaal ning alates aastast 2001, mil arvestust pidama hakati, pole tase eriti kõikunud.

Seetõttu on «garaažide» lammutamine välistatud, rõhutas Vladimiri oblasti kuberner Svetlana Orlova. «Kui neid näppima hakata, puhkeb paras revolutsioon.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles