Rally Estonia toob Lõuna-Eestisse viis miljonit eurot

Liina Kanarbik
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auto24 Rally Estonia toimub sel aastal 15.-17. juulil Lõuna-Eestis.
Auto24 Rally Estonia toimub sel aastal 15.-17. juulil Lõuna-Eestis. Foto: Rein Säinas/Valgamaalane

Autospordi- ja meelelahutussündmus auto24 Rally Estonia peaks sel nädalal tooma Lõuna-Eesti piirkonda umbes 30 000 inimest ning viis miljonit eurot lisakäivet, prognoosivad ürituse korraldajad.

75 meeskonda, 21 erinevast riigist kihutavad sel nädalavahetusel Tartus ja Lõuna-Eesti kruusateedel, kokku tuleb Euroopa ralliparemik nii Historic-autode kui ka modernsete ralliautode arvestuses. Paljudele kohalikele ettevõtetele tähendab see, et nende kaupade ja teenuste vastu on huvi tunduvalt suurem kui tavapäraselt ja seda tunnistab ka GMP Clubhotelli ja Pühajärve restorani juhataja Margus Mäll. «Restorani osa päevane külastatavus on rallinädalal 30-50 protsenti suurem kui muidu,» lisab Mäll.

Mälli sõnul toob auto24 Rally Estonia Lõuna-Eesti maapiirkondadesse ka vaheldusrikast väliskultuuri. Ta meenutab paari aasta tagust seika, mil hotellis peatusid araablased, kes Tartust ehk 40 kilomeetri kauguselt enda majutuskohta McDonald’sist kulleriga eined tellisid. «Mitte, et neile meie toidud ei oleks meeldinud, aga nad soovisid vaheldust,» naeris Mäll. Tema sõnul pakkus see ka teistele külastajatele suurt nalja.

Valgamaa turismiarendusjuhi Enn Reedi ütleb, et ralli on suve suursündmus nii osalejate, pealtvaatajate kui ka kohalike elanike jaoks. Ta lisab, et õhinaga oodatakse aega, mil suured rekkad linna saabuma hakkavad. «Kui tiimid töötavad, on võimalik näha suurvõistluse «köögipoolt» - kuidas mõlkis autosid sekundite jooksul parandatakse ehk suurte vasaratega mõlke välja «pekstakse»,» meenutab ta naerdes.

Rallikorraldaja tellimusel tegi Eesti Konjunktuuriinstituudi uuringu, kust selgus, et siseturisti päevased kulutused olid ralli jooksul eelmisel aastal keskmiselt 57,7 eurot, välisturist kulutas ligi 20 eurot rohkem ehk päevas keskmiselt 77,3 eurot. EKI andmetel kulutasid külastajad kõige enam raha toitlustuse peale.

Võrreldes 2014. aastaga on käive suurenenud 44,1 protsenti ehk 1,5 miljoni euro võrra. Ralli toimumisest lõikab kasu ka riik - riigi otseseks tuluks laekunud käibemaks, milleks möödunud aastal oli 820 000 eurot ja see number on võrreldes 2014. aastaga kasvanud 43,9% ehk 250 000 euro võrra. 

Koostöös Positiumiga oli võimalik ka välja selgitada ka pealtvaatajate päritolu. Välisriikidest pärit külastajatest oli valdav osa Soomest ja Lätist, mõnevõrra vähemal määral oli Venemaa, Rootsi, Saksamaa ja Prantsusmaa rallihuvilisi.

Külastajanumbrite saamiseks kasutab Rally Estonia tiim mobiilirakendust Positium. Mobiilpositsioneeringu uuringualana käsitleti auto24 Rally Estonia kiiruskatsete toimumisalasid ning nende lähiümbrust. Külastajateks ei loetud isikuid, kelle igapäevane tegevusruum asus ralli toimumiskohaga samas piirkonnas. Ei saa välistada, et osa neist, kelle asukoha on Positium positsioneerinud on lihtsalt suvitajaid, kes tulid Lõuna-Eestisse ralliradade lähistele puhkust veetma, tundmata huvi autospordi vastu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles