Nafta hind langes oluliselt (1)

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftakauplejad New Yorgi kaubabörsil.
Naftakauplejad New Yorgi kaubabörsil. Foto: SCANPIX

Nafta hind kukkus eile märgatavalt, sest Ameerika Ühendriikide naftasaaduste laoseisu statistika näitas suurimat kasvu alates jaanuarist, osundades, et puhkuste hooajal on nõudlus üllatavalt väike.

«Bensiini laoseisu üllatav kasv sõitude tipphooajal ja kütteõli varude väga suur kasv näitab teed hindade edasisele langusele,» ütles Reutersile New Yorgis asuva investeerimisfirma Tyche Capital Advisors naftatoodete kaupleja Tariq Zahir. «Naftasaaduste turg muudab nõrgaks kogu energiakompleksi,» lisas ta.

Kui teisipäeval kerkisid nii Brenti nafta kui ka peamiselt USAs kaubeldav WTI (West Texas Intermediate), siis eile kukkus mõlema nafta hind samuti pea viis protsenti.

USA energeetikaministeeriumi energiaagentuur (EIA) teatas eile, et bensiini laoseis kasvas möödunud nädalal 4,1 miljoni barreli võrra, samal ajal kui analüütikud ennustasid langust 432 000 barreli võrra. Ka toornafta laoseis oli suurem kui prognoositud – kasvas 4,1 miljonit barrelit võrrelduna 256 000 barreli suuruse kasvuga, mida prognoosisid Reutersi poolt küsitletud analüütikud.

«Juuli puhkustehooaja sõidukilometraaž peaks tulema rekordkõrge ning nõudlus tanklates peaks seda peegeldama,» sõnas toornafta kargostatistikat jälgiv analüüsifirma Clipperdata analüütik Troy Vincent. «Jätkub trend, kus toornafta ülepakkumine on muutunud naftasaaduste ülepakkumiseks,» lisas ta.

Täna hommikul hakkas nafta hind taas tõusma.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles