Mida teha, kui tekib tugev soov uuest töökohast lahkuda?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahkumisavaldus
Lahkumisavaldus Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Vahel tuleb ette olukordi, mil vaid loetud päevad pärast uude töökohta siirdumist saab selgeks, et tegu ei ole siiski sinu jaoks õige valikuga. Koolitaja Patrick King selgitab portaalis Entrepreneur.com, kuidas sellisest olukorrast auga välja tulla.

«Tavaliselt on selle taga kolm põhjust,» väidab King. «Esiteks otsustatakse uuest töökohast kärmesti lahkuda juhul, kui see tundub karjääri mõttes tagasiminekuna ning silmapiirile on tekkinud uus ning ahvatlevam võimalus. Teiseks võib olla tegu avastusega, et töökaaslased või töökultuur lihtsalt ei ole sulle sobivad. Kolmandaks enimlevinud põhjuseks on see, et intervjuude läigus anti töökohast vale ettekujutus.»

Kui leiad end ühest sellistest olukordadest ning tahad meeleheitlikult lahkuda, tuleks meeles pidada mõningaid nõuandeid.

Ära tegutse mõtlematult

Anna endale paar päeva või veel parem nädalat lõplikule otsusele jõudmiseks. Esmaste emotsioonide põhjal impulsiivselt tegutsedes võid lahkumist hiljem kahetseda, eriti, kui su laual ei ole paremat pakkumist. Kaalu rahulikult läbi kõik lahkumise positiivsed ja negatiivsed küljed.

Ära põleta enda taga sildu

Kui ettevõte otsustab sind palgata, investeeritakse sinusse palju aega ja raha. Seega on üsna tõenäoline, et tööandja ei ole eriti vaimustatud, kui sa paari päeva pärast lahkumisavalduse kirjutad. Sa ei tea kunagi, kus sinu ja tööandja teed võivad jälle ristuda, seega ei tohiks mitte mingil juhul seda otsust järsult ja läbimõtlemata teha.

Tee seda näost-näkku

Kindlasti ei tohiks lahkumise kohta saata lihtsalt meili või sõnumit, vaid rääkida sellest ning selle põhjustest tööandjaga näost näkku. See küll ei pruugi tähendada, et sinust ei jää kehv mulje, kuid vähemalt saad sa kontrollida seda, kuidas sinu lahkumist interpreteeritakse.

Anna tööandjale aega asendaja leidmiseks

Kuigi töökoht on sulle ebasobiv, ei tohiks kunagi päevapealt lahkuda, vaid anda tööandjale veidi aega, et uus inimene leida.

Selgita, miks sa sellise otsuse tegid, kuid räägi ainult nii palju kui vaja

Ära näita kellelegi näpuga ega süüdista. Selle asemel selgita, miks sa tunned, et see töökoht ei ole sinu jaoks sobiv ning miks sa soovid edasi liikuda. Ürita seda kirjeldades olla objektiivne ja emotsioonitu.

Paku abi asendaja leidmiseks

Loodetavasti on tööandjal võimalik palgata mõni teine lõppvooru jõudnud kandidaat, kuid kui see rong on läinud, siis paku tööandjale enda abi uue inimese leidmiseks.

Vähenda lahkumisega seotud segadust

Pärast seda kui tööandja on leidnud sulle asendaja, anna talle järk-järgult oma ülesanded üle ning aita tema kohanemisele kaasa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles