Väike vale, suur vale ja Iirimaa majanduskasv

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eeslifarm Iirimaal
Eeslifarm Iirimaal Foto: CLODAGH KILCOYNE/REUTERS

Kes ei teaks kirjanik Mark Twaini kuulsat ütlust väikesest valest, suurest valest ja statistikast. Ütlus on üsna tabav Iirimaa statistikaameti kohta, kes teatas, et täpsustatud andmetel kasvas sealne majandus eelmisel aastal tervelt 26,3 protsenti, kusjuures märtsis tehtud esialgne hinnang näitas vaid 7,8-protsendilist majanduskasvu.

Iirimaa kasvunumber ehmatas suuremat osa ökonomiste. Nobeli majanduspreemia laureaat Paul Krugman nimetas seda oma Twitteri postituses iiri folkloorile viidates härjapõlvlasemajanduseks.

Investeerimisfirma Merrion Capital Group analüütiku Jim Poweri hinnangul on see number mõttetu. «Võimatu on tõlgendada, mis toimub,» ütles ta ajalehele Irish Independent. «Seal on selgelt palju Exceli tabeliarvutust, mis moonutab tugevasti seda, mis majanduses tegelikult toimub,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles