Theresa May abikaasa töötab maksude vältimisest kasu lõikava fondi heaks

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Theresa May abikaasa Philipiga.
Theresa May abikaasa Philipiga. Foto: Ben Cawthra/Sipa USA/Scanpix

Täna ametisse saava uue Suurbritannia peaministry Theresa May abikaasa Philip töötab investeerimisfirmas, millel on suur osalus maksude vältimises süüdistatud ettevõtetes.

Philip May on ametis pensionifondide eksperdina maailma ühes suurimas ja võimsamas, ent samas ka vähetuntud finantsinstitutsioonis Capital Group. Firmal on varasid 1,4 triljoni dollari (1,27 triljoni euro) väärtuses.

USA ametkondadele esitatud aruannete järgi on Los Angeles'is paikneva investeerimisfondi portfellis osalused teiste seas investeerimispangas JP Morgan Chase, kaitsetööstusettevõttes Lockheed Martin, tubakafirmas Philip Morris, farmaatsiaettevõttes Merck & Co ning ka lennufirmas Ryanair.

Sealhulgas on Capital Groupil 20 miljardi dollari (18,1 miljardi euro) eest aktsiaid suurettevõtteis Amazon ja Starbucks. Esmaspäeval peetud kõnes mainis Theresa May just neid kahte firmat kui sihtmärke maksude vältimise vastases võitluses.

«Maksud on hinnaks, mida me maksame tsiviliseeritud ühiskonnas elamise eest,» kuulutas ta. «Minu jaoks pole vahet, kas sa oled Amazon, Google või Starbucks – sul on kohustus midagi tagasi panna, sul on võlg kaaskodanike ees ning sul on vastutus maksta oma makse,» oli May karm.

Pole aga kindel, kas Theresa May oli kõne pidamise ajal teadlik oma abikaasa tööandja investeeringutest Amazoni ja Starbucksi. Capital Groupile kuulub Amazoni aktsiatest kuus protsenti, mis teeb fondist ettevõtte ühe suurima aktsionäri.

Capital Groupi pressiesindaja ütles ajalehele Independent, et Philip May töötab nende juures kliendisuhete juhina, kes suhtleb organisatsioonide ja institutsioonidega Ühendkuningriigis. «Ta ei osale meie investeeringute juhtimises või aktsiaportfelli haldamises,» teatas firma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles