Merkel lennutas Itaalia pankade aktsiaid

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel.
Saksa kantsler Angela Merkel. Foto: MARKUS SCHREIBER/AP

Euroopa liidrid alates Saksa kantslerist Angela Merkelist kuni Itaalia rahandusministri Pier Carlo Padoanini andsid eile mõista, et Itaalia pangandushädadele võidakse leida pragmaatilised lahendused praeguste reeglite raames.

Merkeli sõnutsi on Itaalia valitsuse ja Euroopa Komisjoni vahel käimas «intensiivsed läbirääkimised,» vahendab Bloomberg. Merkel lisas, et olukorda arutas eile ka Euroopa rahandusministrite nn eurogrupp.

«Ma olen väga veendunud, et küsimused, mis seal otsustamist vajavad, lahendatakse heal viisil,» ütles Merkel reporteritele Berliinis. «Ma ei näe üldpildis ühtegi kriisile viitavat arengut,» jätkas Merkel.

Nende sõnadega saatis Saksa kantsler Itaalia pangaaktsiad tugevasse tõusu. Banca Monte dei Pasci Siena aktsiad sööstsid Milano börsil ülesmäge suisa 6 protsendi jagu.

Itaalia üritab parasjagu toestada oma pahadest laenudest vaevatud pangangust, rikkumata Euroopa Liidu reegleid, mis näevad nüüd ette võlakirjaomanike «kaasamise». Pankade võlakirju on seejuures heauskselt soetanud suur hulk Itaalia kodanikke, igatsedes hoiustest paremaid intresse.

Monte Paschi aktsiad on pärast Brexiti referendumit kaotanud oma väärtusest üle 40 protsendi ning külvanud kartust, et potentsiaalne kollaps läidab euroalal taas kriisilõkke.

Nagu selgitas ajakirjanikele kaks päeva järjest eurotsooni kolleegidega nõu pidanud Itaalia rahandusminister Padoan, otsivad nad valitsuses võimalust panna valmis instrumendid kindlustunde tagamiseks turgudel.

«Ennetav meede, ma kordan, tähendab sellist meedet, mida kasutatakse ainult vajaduse korral,» kinnitas Padoan. «Eesmärk on toetada, vajaduse korral – kuid ma ei arva, et seda oleks vaja – juba käimas olevaid turuoperatsioone suunas, mis igal juhul [tagab] hoiustajatele totaalse kaitse.»  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles