See ei ole trükiviga: Iiri majandus kasvas 26 protsenti

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iiri rahandusminister Michael Noonan.
Iiri rahandusminister Michael Noonan. Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS

Kolme päeva pärast peab Jim Power pajatama Londonis olukorrast Iiri majanduses. Ja nüüd on see sõltumatu analüütik sisuliselt sõnatu.

Aastal 2015 kasvas Iiri majandus 26 protsenti, teatas eile Iiri statistikaamet. Ökonomistide ja reporterite üle pressikonverentsil laskus vaikus, vahendab Bloomberg – oli ju SKT kasvuks prognoositud pelgad 7,8 protsenti.

«Kuidas ma seisan seal rahva ees ja teatan, et majandus kasvas 26 protsenti,» on Power plindris.

Võimsa numbri põhiliseks seletuseks on Iiri majanduse avatud olemus ning viis, kuidas nende maksumäär – 12,5 protsenti – USA ettevõtteid ligi meelitab.

Teiste seas on Iirimaale peamiselt omandamiste kaudu peakorterid ehitanud Perrigo Co ja Jazz Pharmaceuticals, mille välismaiste varade väärtus tõusis tunamullu 523 miljardile eurole (391 miljardilt eurolt aastal 2013).

«Me oleme väga väike majandus ja kui me kogeme varade vallas suurt kasvu siis nii need asjad läevad,» nentis eile Iiri statistikaameti ametnik Michael Connolly.

Nagu nähtub rahandusministri Michael Noonani kommentaaridest, ei puudu võidul oma varjupool. Esiteks puhuvad firmade poolt Iirimaal makstud maksud majanduse otsekui õhku täis, sest nonde globaalsed kasumid loetakse osaks Iiri rahvamajanduse kogutoodangust.

Ja sellest tulenevalt tuleb maksta rohkem raha Euroopa Liidu eelarvesse, kuna panused põhinevad majanduste suurusel.

Teiseks satuvad totakasse olukorda analüütikud nagu ülalmainitud Power, kes asjade arengut inimestele seletama peavad. Power ütles, et katsub kiigata selliste näitajate poole nagu tööhõive kasv ja maksulaekumised. Ja ta pakub, et oma põhiolemuselt kasvas Iiri majandus kõigest 5,5 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles