Suur eelarvepuudujääk võib esimestele patustele sanktsioonid tuua

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania lipp Madridi elaniku kodu rõdul.
Hispaania lipp Madridi elaniku kodu rõdul. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu rahandusministrid jõudsid teisipäeval kokkuleppele algatada ametlikult sanktsioonide protseduur Hispaania ja Portugali suhtes, kes ei ole teinud piisavalt eelarvepuudujäägi vähendamiseks.

Ministrite hinnangul ei ole Portugal ja Hispaania astunud piisavalt tõhusaid samme vastuseks soovitustele oma puudujääki vähendada, vahendab BNS.

Hispaanial ja Portugalil on kümme päeva aega veenda EL-i karistusmeetmeid mitte rakendama.

«Stabiilsuse ja kasvu pakti seatud eelarvereeglid on selged ning nendega seatud eesmärke Portugal ja Hispaania saavutanud ei ole. Küll on küsimus selles, kas ja millised peaksid olema sanktsioonid,» ütles rahandusminister Sven Sester.  «Ootame kindlasti riikide argumente ja sellele järgnevat Euroopa Komisjoni ettepanekut. Vastavalt sellele kujundame ka oma seisukoha. Euroopa tasandil kokku lepitud eelarvereegleid peaks järgima iga riik, kes seda lubanud on.»

2015. aastal oli Portugali eelarve puudujääk 4,4 protsenti sisemajanduse koguproduktist (SKP) (eesmärk 2,5 protsenti)  ja Hispaanial 5,1 protsent SKPst (eesmärk oli 4,2 protsenti). Ülemäärase eelarvepuudujäägi menetlus algas mõlema riigi jaoks aastal 2009.  

Euroopa Komisjon kaalub nende argumente ja peab langetama otsuse 20 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles