USA pank kavatseb sulgeda Venezuela riigipanga konto (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela president Nicolas Maduro.
Venezuela president Nicolas Maduro. Foto: SCANPIX

USA suurpank Citibank kavatseb sulgeda konto, mida Venezuela kasutab rahvusvaheliste maksete sooritamiseks, teatas esmaspäeval president Nicolas Maduro.

President nimetas USA panga tegevust «finantsblokaadiks».

«Citibank, ilma igasuguse eelneva hoiatuse või suhtluseta, teatas meie keskpanga konto kavandatavast sulgemisest. See on see, mida nimetatakse finantsblokaadiks,» süüdistas Maduro.

Maduro sõnul on tegemist USA presidendi Barack Obama administratsiooni «inkvisitsioonivõtetega».

Venezuela sotsialistist president lausus, et Caracas kasutab Citibanki kontot maksete tegemiseks «24 tunni jooksul teistele arvetele Ühendriikides ja mujal maailmas».

«Kas te arvate, et teil õnnestub meid takistada finantsblokaadi kehtestamisega? Ei, daamid ja härrad, keegi ei suuda Venezuelat peatada! Citibankiga või ilma, me liigume edasi. Kimberlyga või ilma, me liigume,» kuulutas Maduro.

Venezuela valitsus teatas esmaspäeval, et võtab üle hooned, milles tegutses USA tarbekaupadefirma Kimberly-Clark.

Ettevõte oli teatanud tegevuse peatamisest, viidates riigis valitsevatele võimatutele majandusoludele.

Tööminister Oswaldo Vera ütles Maracay linnas Kimberly-Clarki tehases, et allkirjastab tööliste nõudmisel korralduse USA firma rajatiste koheseks okupeerimiseks. Ministri sõnul jätkub töö tehases õige pea.

Venezuela sotsialistlik valitsus on raskustes riigi naftal baseeruva majanduse kokkuvarisemise tõttu. Caracas väidab sageli, et USA huvid ja kohalik ärieliit üritavad seisata Venezuela riiklikult juhitud majandust ja tõkestada ligipääsu rahvusvahelistele laenuturgudele.

Sagedased on süüdistused Venezuela-vastases majandussõjas ning katsetes kohalike «fašistidest Venezuela parempoolsetega» riiki destabiliseerida.

Poliitilist ummikseisu lahendada soovivad Venezuela valitsus ja opositsioon kohtusid laupäeval eraldi rahvusvaheliste vahendajatega, keda juhib Hispaania ekspeaminister Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Opositsioon saavutas jaanuaris kontrolli 167-liikmelise parlamendi üle ja on lubanud president Nicolás Maduro enne tema ametiaja lõppu 2019. aastal ametist kõrvaldada.

Venezuela saab 96 protsenti kaubandustuludest naftast, mistõttu ei ole riigil enam raha toidu, ravimite ja teiste hädavajalike kaupade importimiseks välisriikidest. Defitsiidi tõttu on sagenenud rüüstamised.

Prognooside kohaselt ulatub Venezuela inflatsioon sel aastal 700 protsendini, seades ohtu Maduro ning sotsialistliku majandusmudeli, mille ta sai päranduseks oma eelkäijalt, 2013. aasta märtsis surnud Hugo Chávezelt.

Maduro neljapäevane samm vahetada välja rahvuskaardi ülem on märk murest sotsiaalse rahulolematuse pärast.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles