Siiditee sõidutas Iraani kaubarongid Hiinast

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dowlatābādi aed Yazdis kuulub UNESCO maailmapärandi nimekirja. Maal, kus vari rõõmustab ja vesi on luksus, on selline aed tõeline rikkus. Ülistust väärivad nii aednikud kui iidsed ehitusmeistrid, kes on vee säilitamiseks ja jahutamiseks ehitanud maa-aluse mahuti ja riigi kõrgeima tuulepüüdja.
Dowlatābādi aed Yazdis kuulub UNESCO maailmapärandi nimekirja. Maal, kus vari rõõmustab ja vesi on luksus, on selline aed tõeline rikkus. Ülistust väärivad nii aednikud kui iidsed ehitusmeistrid, kes on vee säilitamiseks ja jahutamiseks ehitanud maa-aluse mahuti ja riigi kõrgeima tuulepüüdja. Foto: Toivo vilumaa

Juba neli aastat tagasi hakkas Alireza Saadat uurima ja kaardistama Iraani lõiku muistsest Siiditeest.

Väsimatult on arheoloog oma abilistega trassi jalgratastel läbi sõitnud ning sageli kinni pidanud, et koguda kohalikelt teadmisi kaubanduse ja kultuuri kohta.

Pihta hakati Türkmenistani piirilt ning tänaseks ollakse otsapidi Soltaniyehis, umbes 250 kilomeetrt Teheranist, kirjutab Financial Times.

«Siiditee elluäratamine võib aidata hoida ära paljude trassile jäävate külade lammutamise, kuna maismaakaubanduse taaselustamine aitab neil teenida sissetulekuid,» sõnas Saadat (47).

«Niiviisi me saame aidata neil säilitada oma kultuuri, religioone ja dialekte,» usub arheoloog.

Hassan Rouhani valitsus on laotanud hiinlaste Siiditee plaani ette lahti punase vaiba. Teheran loodab, et projekt turgutab Hiina-Iraani kaubandust ning kujundab islamiriigist keskse kaubandussõlme Euraasias.

Esimene kaubarong saabus Teherani iidset Siiditeed pidi juba veebruaris, lastiks kaubad Hiina idapoolsest Zhejiangi provintsist.

Rong kulges Kasahstani ja Türkmenistani kaudu kohale 14 päevaga – merd mööda koguneb päevi ligikaudu 45.

«Meie eesmärk Siiditeega on esmalt ühendada raudtee abil Iraani turg Hiinaga meie sisetarbimise jaoks, järgmine eesmärk on saata Iraani ja Hiina tooteid Euroopa turgudele,» ütles Iraani Raudtee rahvusvahelise transpordi osakonna juhataja asetäitja Hossein Ashoori, kelle sõnutsi saaks Iraani eksportida näiteks pistaatsiapähkleid ja vaipu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles