Suvetöö Suurbritannias: riigiametnikel oli keelatud Brexitiks valmistuda

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexit. Westminister kesklinn Londonis.
Brexit. Westminister kesklinn Londonis. Foto: Sander Ilvest

Rahvahääletuse järellainetuses tuleb Briti riigiametnike armeel meeletult tööd rabada, et tulla toime ajaloolise väljakutsega asjaajamises – ning alustada tuli nullist.

Nimelt nendivad ametnikud, et valitsuse palvel ei koostanud nad Brexiti puhuks mingit varuplaani, kirjutab The Wall Street Journal.

Kõrgemalt tulnud otsus võimalikuks lahkumiseks mitte valmistuda on juba pälvinud teravat kriitikat nii poliitikute ridadest kui rahva hulgast.

Kunagise kõrge riigiametniku Andrew Cahni hinnangul on tegemist «pretsedenditu veaga.»

Pärast referendumit tekitati valitsuse juurde üksus ülesandega koordineerida plaanide koostamist. Üksuse eest vastutav minister Oliver Letwin tunnistas läinud nädalal parlamendi ees, et kuigi rahandusministeeriumis ja keskpangas seati «väljujate» võidu puhuks valmis väikesed varuplaanid, veeretati ülejäänud otsused teadlikult järgmise peaministri kaela.

«Võeti vastu otsus üht asja teha ja teist mitte,» lausus Letwin.

Ametnike tööpõld on nüüd avar: ministrid vajavad abi lahkumisläbirääkimistel, köidete kaupa tuleb kodumaisesse vormi valada Euroopa Liidu seadusi ning kõikjal maailmas ootavad koostamist uued kaubanduslepped. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles