Lumi ja streigid panid EasyJetile põntsu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

EasyJeti aktsiaid tabas eile kõva kukkumine, kui lennufirma hoiatas, et esimese poolaasta kahjumid võivad kahekordistuda – hiljutiste külmade ja lennujuhtijate streigi tõttu.


Reisijate arvu poolest Euroopa suuruselt teine odavlennufirma ütles, et prognoosib nüüd endale esimeseks poolaastaks 140-160 miljonit naela maksueelseid kahjumeid. 2010. aasta analoogilise perioodi vastav summa oli 78,7 miljonit naela.

Nagu selgub, läksid jõulueelsed karmid ilmad EasyJetile neljandas kvartalis maksma 18 miljonit naela, lennujuhtijate streik lisas sellele täiendavad 6 miljonit.

Lisaks otsestele kuludele kaotas EasyJet katkestuste tõttu käibelt veel 7 miljonit naelsterlingit.

Tegemist oli kvartaliga, mil Prantsuse lennujuhtijad korduvalt streikisid, Hispaania omad aga jalutasid ette hoiatamata töölt minema.

Ilm tekitas jõulueelse kaose Heathrow lennujaamas, British Airwaysile tõi lumi kaela 50 miljoni naela eest kulutusi.

EasyJeti sõnum langetas aktsiad enam kui 15 protsendi ehk 70,5 penni võrra 385,3 penni peale, mis on madalaim seis alates oktoobrist ning ühtlasi enam kui kahe aasta suurim kukkumine.

Aktsiahinna langusele vaatamata ütles tegevjuht Carolyn McCall, et firmal «läks hästi» ning hoolimata lumest ja streikidest õnnestus positsiooni mandri-Euroopas parandada.

McCall kutsus valitsusi üles tõhustama lennujaamade ja lennujuhtimisteenuse reguleerimist.

«Me palume valitsustel tungivalt võtta vastu mõistlikke seadusi lennujaamade ja lennujuhtimise paremaks reguleerimiseks.

Viimased kaks aastat on lumi lennuliiklust tõsiselt häirinud, mis rõhutab lennujaamade kohustust teha vajalikud investeeringud kohase infrastruktuuri tagamiseks ja lennuliikluse sujuvaks korraldamiseks.»

EasyJeti reisijate arv kasvas samas kvartalis aga 8,8 protsendi võrra 11,9 miljoni peale, käive tõusis 7,5 protsendi jagu ja oli 654 miljonit naela.

EasyJet kasutab peamiselt väiksemaid lennujaamu nagu Londoni Lutonit, mitte suuri keskusi nagu Heathrowd, kus British Airways detsembri keskel lumemöllu tõttu tugevasti «kinni kiilus».

EasyJet ütles, et üritab «suure osa» kahjudest tasa teha, hoides kokku kuludelt ning genereerides rohkem lennuliiklust.

Firma tulud reisija kohta on mullusega võrreldes kergelt kahanenud, põhjuseks lennuliini kiire laienemine. Tulud reisija kohta langesid 1,1 protsendi võrra 54,78 naela peale.

Kuna üle poole Easyjeti lennukipargist moodustavad nüüd aga suured A320 tüüpi lennukid, on see väike kaotus enam kui kompenseeritud, ütles firma.

Kahjumihoiatus peegeldab ka kütusehinna tõusu ja dollari tugevust naela suhtes. Need kaks faktorit kokku tõstavad eeldatavasti esimeses poolaastas kütuse maksumust istekoha kohta 1,17 naela võrra – seda siis mullusega võrreldes.

«Kõikide lennufirmadega on nii, et kui kütuse turuhinnad tõusevad, siis lühemas perspektiivis kasumid kahanevad,» ütles Davy Stockbrokersi analüütik Joshua Goldman.

EasyJet ütles samas, et kui kütusekulu tõus välja arvata ja eeldada, et suuremaid katkestusi enam ei tule, siis kogu aasta prognoose muutma ei pea.
 

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles