Cameron: põhjaalliansil on kasvu retsept

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister David Cameron.
Briti peaminister David Cameron. Foto: SCANPIX.

Briti peaminister David Cameron ütles, et tema «põhjaallianss» Põhja- ja Baltimaadega saab Euroopas juhtivaks jõuks, mis loob rohkem vabaturgusid, rohelist tehnoloogiat ja perekonnasõbralikumat poliitikat.


Cameron väitis pärast üheksa riigi tippkohtumist Whitechapeli galeriis Ida-Londonis, et Põhja-Euroopa riikidel on kujunenud välja majandusretsept, mida peaks kopeerima kogu Euroopa Liit.

Keset juttu sellest, kuidas Põhja-Euroopast on kujunemas «maailma kõige rohelisem regioon», ütles Cameron ka järgmist: «Ma usun, et meist võib saada tööhõive ja kasvu avangard.»

Tippkohtumine käidi välja kui sõbralik mõttevahetus, kus suurt rõhku asetati Põhjamere ookeani- ja tuuleenergia kasutusele.

Cameron teatas, et energiaministrid hakkavad tööle «elektrienergia supervõrgu» plaanide kallal, mis toimetaks rohelist energiat ühest riigist teise ning tooks seda merealuste kaablitega avamete tuuleparkidest rannale.

Suurbritanniaga liitusid kohtumisel ELi partnerid Rootsi, Taani, Soome, Eesti, Läti ja Leedu, millest paljud on skeptilised Euroopa Liidu integratsiooni suhtes ning on seda meelt, et Brüsseli kulutusi tuleks kammitseda.

Osalesid ka Norra ja Island, mis ELi ei kuulu. Islandi peaminister Jóhanna Sigurdardóttir ütles Cameronile, et kui too nende riigis elaks, naaseks ta alles praegu isapuhkuselt.

Cameron ütles, et kõik võiksid «head elu» elada, kui panna kokku poliitikate parimad palad: Norra kogemus energia talletamisel, Islandi viis naised tööturule kaasata, Taani roheline energia ja Läti oskus kasinuse väega kasvu tekitada.

Tippkohtumise idee pärines Cameroni poliitiliselt nõustajalt Steve Hiltonilt, kes usub, et Suurbritannia võib saavutada kõrge konkurentsivõime, investeerides rohelisse ja digitaaltehnoloogiasse, lisades sellele perekonnasõbraliku poliitika.

Hilton oli samuti see, kes kohtumise tarvis trendika kunstigalerii välja valis – üritades luua uut liiki tippkohtumiste pidamise viisi, tuues poliitikuid ja äriliidreid kokku mitteametlikus ja sundimatus miljöös.

Taani peaminister Lars Løkke Rasmussen, nagu ka paljud teised, oli tippkohtumise ebatavalisest atmosfäärist liigutatud. «Mulle tõesti meeldis, et võisin lihtsalt kuulata – selle asemel, et muudkui rääkida,» ütles ta.

Kui Cameron mullu Torontost G20 tippkohtumiselt koju naases – esinduslikult ürituselt, millest märgatavat kasu eriti polnud – ütles ta oma abilistele, et tahaks katsetada teistsugust lähenemist, kui tal 2013. aastal G8 tööstusriikide tippkohtumist tuleb juhatada.

«Ta tahab, et seal kohtumisel oleks vähem igasuguseid sekretäre ja protokollijaid. Et oleks rohkem selline tunne, et me istume kamina ääres ja ajame juttu,» ütles üks peaministri meeskonna liikmeid.
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles