Agentuur: maailm on liiga sõltuv Lähis-Ida naftavarudest

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta käitlemise seade.
Nafta käitlemise seade. Foto: AP/Scanpix

Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) hoiatab, et on olemas risk sattuda veelgi suuremasse sõltuvusse Lähis-Ida naftast olukorras, kus madalamad naftahinnad takistavad valitsuste pingutusi nõudluse piiramisel, kirjutab Financial Times.

IEA tegevdirektori Fatih Biroli sõnul on Lähis-Ida naftatootjatel, nagu näiteks Saudi Aaraabia ja Iraak, praegu suurim osakaal rahvusvahelisest naftaturust pärast Araabia riikide kehtestatud embargot 1970. aastatel, mis on ka tuntud naftakriisi nime all.

«Lähis-Ida on impordi mõttes esimene allikas,» ütles Birol. «Mida suuremaks nõudlus kasvab, seda rohkem peavad arenenud majandused importima,» märkis ta.

IEA andmetel toodavad Lähis-Ida riigid hetkel 34% kogu globaalsest pakkumisest. See tähendab, et päevas pumbatakse Lähis-Idas maa seest välja 31 miljonit barrelit. 1975. aastal oli vastav näitaja 36%.

Biroli kinnitusel peavad valitsused kehtestama rangemaid energiatõhususe eesmärke, et nõudlust nafta järele vähendada.

«USA naftatootmine tulevikus suureneb, kuid USA on siiski naftat importiv riik ja jääb selleks veel mõnda aega,» nentis Birol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles