Pank: Brexit kärbib Soome majanduskasvu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexit avaldab Soome majanduskasvule negatiivset mõju.
Brexit avaldab Soome majanduskasvule negatiivset mõju. Foto: Lehtikuva/Scanpix

Suurbritannia rahvahääletuse tekitatud ebakindlus kahandab Soome eksporti, investeeringuid ja tarbimist ning langetab majanduskasvu, öeldakse Hypoteekkiyhdistyse (Hypo) neljapäeval avaldatud majandusülevaates.

Lisaks vaevavad Soome eksporti Venemaa-vastased sanksioonid ja Venemaa majanduse nõrkus. Järgmisel aastal peaks eksport mõnevõrra paranema, vahendab BNS.

Hypo usub, et Brexit tekitab lühiajalise majanduslanguse nii Suurbritannias kui kogu euroalal. Languse suurus ja kestus sõltuvad poliitilise olukorra stabiilsusest ja rahapoliitika reageerimisest.

Hypo on seisukohal, et Brexiti järel sõltub Soome majanduskasv rohkem koduturust. Eratarbimine on olnud tugev, kuid parim kasv on tulnud ehitussektorist, mis veab praegu kogu Soome majandust.

Suve algul valitsuse algatusel koostatud Soome konkurentsivõime kokkulepe parandas tulevikuväljavaateid.

Hypo tõdeb, et Soome valitsus on kahe tule vahel. Nõrk majanduskonjunktuur eeldaks ergutusmeetmeid, kuid suur riigivõlg ja konkurentsivõime taastamine eeldavad säästumeetmeid.

Hypo ennustab Soome selle aasta majanduskasvuks 1 protsendi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles