Põhjanaabrite Muumifestival peab Muumi nimest loobuma

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muumid
Muumid Foto: Roni Lehti/Lehtikuva

Kõigepealt läks Soome teismeliste popiidol Robin ja nüüd ka Muumifestivali nimi - äparduste rida, millega sellesuvine Espoos toimuv festival silmitsi seisab, ainult pikeneb.

Muumi toodete tootmise ja kaubamärgi kasutamise eest vastutav ettevõte on otsustanud keelata augustikuise festivali korraldajatel Muumi nime kasutamise mitmete muudatuste tõttu, mis festivalikorraldajad on hiljuti programmis teinud, vahendab Helsingin Sanomat.

Lugu on seda traagilisem, sest festivalikorraldajad on seni kasutanud oma sündmuse üleilmsel reklaamimisel väidet, et tegemist on esimese Muumifestivaliga maailmas. Nüüd nad seda müügiargumenti enam kasutada ei saa. «Festivali uus nimi on Espoo perefestival,» sõnas ürituse müügi- ja turundusjuht Tedy Salutskij.

Muumi tegelaste kaubamärgi eest vastutava ettevõtte tegevjuht Roleff Kråkström selgitas, et korraldajad ei arutanud nendega festivaliaja ja muude korralduslike punktide muutmist, mistõttu otsustas ettevõtte keelata Muumi nime kasutamise.

Festivali korraldamise käigus on muutunud nii selle aeg kui koht. Samuti tühistas festivalil osalemise Soome teismeliste seas Justin Bieberiga võrdselt populaarne kohalik popiidol Robin. Viimaseks piisaks karikaks osutus Muumi kaubamärgi omanikele asjaolu, et festival, mis pidi algselt langema samasse aega Helsingi läänemetroo laienduse avamisega, lükati kaugemasse tulevikku.

Kråkströmi sõnul ei ole neil mitte midagi sündmuse korraldajate vastu, kuid kuna selle programmis on nii palju muutusi toimunud, ei taha nad enam, et Muumi nimi oleks selle festivaliga seotud. Salutskij kinnitas aga, et festivalikorraldajad plaanivad ürituse ellu viia ikkagi plaanitud mahus ja sisuga, üksnes Muumi nime selles nad enam ei kasuta. Festival toimub Espoos Metroo areenal.

Festivalil asutvad üles Diandra, Hevisaurus ja Aarne Alligaator. Kuigi Muumi nime kasutamine on keelatud, on populaarsed muinasjututegelased festivalil siiski kohal. Sündmuse päevajuht on Mikko Leppilampi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles