Brexitil esimesed ohvrid

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks, kes peatas investorite raha väljavõtmise, oli kinnisvarafond Aviva.
Üks, kes peatas investorite raha väljavõtmise, oli kinnisvarafond Aviva. Foto: STEPHEN HIRD/REUTERS

Brexit on leidnud oma esimesed ohvrid väikeinvestorite seas – kolm kinnisvarafondi peatasid investeeringute väljavvõtmise oma fondidest.

„Ootan investeeringute järsku vähenemist, tugevat lööki kommertskinnisvarasektorisse ja kulutuste võimalikku kontrolli tarbijate poolt, mis võib lükata majanduse nullkasvu suunas või sellest allapoole,“ ütles Bloombergi televisioonile Suurbritannia keskpanga endine asepresident John Gieve.

Esimesena peatas osakute tagasiostu Šotimaal asuv varahaldusfirma Standard Life Investments. Sellele järgnes veel kaks fondi - M&G Investmets ja Aviva Investors. Kolme fondi kogumaht on 9,1 miljardit naela (11,8 miljardit eurot). Kinnisvaraanalüütikud on hoiatanud, et Londoni kontoripindade hinnad võivad kukkuda kolme aastaga tervelt 20 protsenti.

Risk majandusele seisneb selles, et kinnisvarafondid on sunnitud müüma varasid kiirkorras, ütles Bloombergile advokaadifirma Collyer Bristow partner Robin Henry.

Eelmise finantskriisi ajal pidid paljud kinnisvarafondid oma tegevuse katkestama, sest investorid võtsid oma raha välja, mille tulemusena kukkusid hinnad Suurbritannias üle 40 protsendi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles