Kvaliteetse tööjõu nappus sundis tarkvaraarendaja koostööle kooliga (1)

Anu Villmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Saksa Tehnoloogiakool. OÜ Bright Spark. Kari Maripuu
Pärnu Saksa Tehnoloogiakool. OÜ Bright Spark. Kari Maripuu Foto: TANEL PIHELGAS/

​Maailma suurimatele logistikafirmadele FedEx ja UPS planeerimistarkavara tootva Eesti ettevõtte Brightspark avas hiljuti Pärnus filiaali, mis on ühtaegu nii praktikabaas Pärnu Saksa Tehnoloogiakoolile kui töökoht tehnoloogiasektori õpilastele.

Brightsparki Pärnu esindus pole päris tavaline kontor, sest see toimetab ühe katuse all Pärnu Saksa tehnoloogiakooliga (STK). Koostööd alustati 2013. aastal ning ühistööst võrsus filiaal. Vaikselt alanud koostöö kooliga on muutunud aina tihedamaks. Brightsparki esindaja osaleb STK nõukogus, suunates kooli infotehnoloogia- ja tarkvaraarendusealast haridusstrateegiat, kool aga pakub ettevõttele võimalust oma tegevust STK Jalaka tänava õppehoones laiendada.

Kõrge lennuga tarkvaraarendusfirma Pärnusse tulekul said määravaks ühe omaniku, Kari Maripuu taust — Maripuu on ise Pärnust pärit — ja soov sünnilinna arengusse panustada. 2011. aastal kahemehefirmana alustanud Brightspark annab täna tööd rohkem kui 30 inimesele. Suur osa neist töötab Tallinnas.

"See pole ainult Pärnu, vaid ka Tartu ja Tallinna õppeasutuste häda, et koolipingist tulevad noored spetsialistid, kes on kaugel kvaliteedist, mida tarkvaraarendusturul nõutakse. Ainuke võimalus taset parandada on panna praktikud koolitama," leiab Maripuu.

Nõnda juhtuski, et Pärnu ettevõtlus- ja arenduskeskuse tolleaegse juhi Sulev Alajõe algatusel tehnoloogiakoolis kokku kutsutud töötuba andis Maripuule idee, mis neli kuud hiljem vormus reaalseks tööks Brightsparki esimeses kontoris Kuninga tänaval.

Distantsilt juhitav filiaal ja Tallinna meeskonnast eraldatud üksus sai tõsisema hoo sisse pärast kaheaastast kohanemisperioodi. Pikalt otsiti sobivaid projekte, mida annaks koordineerida kaugelt ja kus vahetu kontakt kliendi ja meeskonna vahel ei ole kriitilise tähtsusega. Lahendus on leitud – ekspordiprojektid.

Et saavutatu ei hääbuks, on mõistagi vaja pidevalt areneda. Kasvuks on tarvilik eksport, ent ära ei öelda kohalikust klientuuristki.

"Kindlasti leidub Pärnus tööstus- ja teenindusettevõtteid, mis ostavad tarkvaraarendus- ja veebiturundusteenuseid Tallinnast või Tartust ja kellel oleks mugavam suhelda partneriga kodulinnas," ütleb Maripuu.

Ettevõtte tuludest kolmveerand tuleb piiri tagant. Ekspordipartnerite leidmisel on olnud palju kasu osalemisest EASi välisvisiitidel.

Brightsparki välisturg jaguneb Inglismaa ja Norra vahel. Ollakse osanikud nii ühes Norra kui ühes Inglise ettevõttes. "Tavaliselt kipub Eesti ettevõtetel olema nii, et välismaalased ostavad osaluse Eesti firmas, aga meie oleme ise välisettevõtetes aktsionärid," räägib Maripuu.

Brightsparki suurimad partnerid Inglismaal on Pierbridge Inc, millega koos teenindatakse USAs logistikaettevõtteid, ja i-Deal Corp, millega koos arendatakse alternatiivbörsi lahendust. Norra turul toimetab Brightspark ühisettevõttes Correlate AS, mis loob andmehalduse valdkonnas uudset pilveteenust. See ongi Brightsparki Pärnu meeskonna töö.

Eestis on ettevõtte klientideks muu hulgas Coop Eesti keskühistu, mitu ministeeriumi, Salome Auto ja riigimetsa majandamise keskus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles