Kaupluste lahtiolekuaegade pikendamine annab tõsise löögi Soome väikepoodidele

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomlased Jumbo ostukeskuse Prisma peremarketis
Soomlased Jumbo ostukeskuse Prisma peremarketis Foto: JUSSI NUKARI/AFP

Selle aasta alguses Soome parlamendi tehtud ettepanek loobuda kaupluste lahtiolekuaegade piirangutest on juba kahandanud 20 protsendi võrra väikeste kaupluste käivet.

Kuigi piirangutest loobumine on aidanud suurendada üleüldist kaubavahetust, on see suuresti toimunud ülekaalukalt väikeste kaupluste arvelt, vahendab Yle Soome toidupoodide ühenduse värske uuringu tulemusi.

Väikeste toidupoodide käive langes maikuus 19,6 protsendi võrra, võrreldes sama perioodiga aasta aega tagasi. Ka keskmise suurusega supermarketid seisid ühe protsendi ulatuses silmitsi käibe langusega.

Sellest hoolimata näitavad Soome toidupoodide viimase aasta käibenumbrid 3,4-protsendilist kasvu, andes alust väita, et enim on valitsuse seadusemuudatusest kasu lõiganud suured supermarketite ketid, kelle käive on selle aja jooksul kasvanud 10,8 protsenti. 

Hüpermarketite hulgas jäi kasv küll tagasihoidlikuks, ulatudes vaid 1,4 protsendini. Siinjuures tasub ka arvestada sellega, et maikuus langesid toiduainete hinnad Soomes 1,2 protsendi võrra, võrreldes aastataguse ajaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles