Juncker endale alternatiivi ei näe (12)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker esmaspäeval pärast Brexiti referendumit.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker esmaspäeval pärast Brexiti referendumit. Foto: FRANCOIS LENOIR / REUTERS

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker heitis eile kinda oma kriitikutele, rõhutades komisjoni poolt läbisurutavaid «moderniseerivaid» reforme ning konsensuse puudumist mistahes alternatiivi asjus.

Juncker on sattunud kriitika alla pärast brittide otsust Euroopa Liidust lahkuda, kirjutab The Wall Street Journal.

Ametnikud ja diplomaadid nii Brüsselis kui teatud pealinnades panevad Junckerile süüks juhtimise puudumist. Samuti leitakse, et komisjon teeb liiga suuri pingutusi oma agenda pealesurumiseks liikmesriikidele.

Mitme Euroopa Liidu diplomaadi sõnutsi arutatakse mõnedes Euroopa Liidu pealinnades, et Juncker peaks kaaluma oma sobivust praegusele postile.

Juncker ise on antud idee juba tagasi tõrjunud.

Presidendi hinnangul on komisjon heitnud endalt bürokraatia ning keskendunud tegevjuhtimisele. Komisjon liigub jõuliselt edasi Euroopa kapitaliturgude süvendamise, energialiidu edendamise ja takistuste eemaldamisega bloki ühisturgudelt.

«Ma soovitan neile, kes meid piidlevad, seda [eelmainitut] arvesse võtta, kui nad Euroopa Liidule hiiglaslikku reformiprotsessi paluvad,» ütles Juncker reporteritele. «Kõik ütlevad, et meil on reformi vaja, aga keegi ei ütle, mis liiki reforme me vajaksime lisaks nendele, mis juba käivad.»

Ta lisas: «Ma ei ütle, et miski ei peaks muutuma, kuid õigetes suunades liikuvad asjad ei muutu.»

Samal ajal kasvab rahutus nii Euroopa Komisjonis kui teisteski Euroopa Liidu institutsioonides. Kurdetakse, nagu kuulaks Juncker ainult suuri riike ning oleks omadega justkui eemal ja eraldi.

«Ta ehk ei astu praegu tagasi, aga mingil hetkel lähevad asjad käest ära,» ütles üks euroametnik.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles