Tänase päeva jooksul avastati juba teine seakatku juhtum

Birgit Podelsky
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ARVET MÄGI / VIRUMAA TEATAJA,

Veterinaar- ja Toiduamet diagnoosis Põltsamaa vallas Väike-Kamari külas asuvas seitsme seaga kodumajapidamises sigade Aafrika katku. Nakkuse tõkestamiseks kehtestatakse taudipunktis karantiin,  sead hukatakse ning seejärel hoone desinfitseeritakse.

See on teine diagnoositud katkujuhtum Jõgevamaal tänase päeva jooksul. Hommikul diagnoositi katkujuhtum Puurmanni vallas asuvas väikefarmis.

Taudipunkti ümber on kehtestatud ohustatud ja järelevalvetsoon, mille piirkonda jäävad kaks farmi Viljandi maakonnast. „Kontrollime need seafarmid üle ning võtame proovid sigade Aafrika katkule,“ ütles VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda. „Igat juhtumit võtame täie tõsidusega.“

Tegemist on alates 2015. aasta septembrist teise juhtumiga, kus sigade Aafrika katk diagnoositakse kodusigadel. „Panen kõigile veelkord südamele, et ainus viis seakatku leviku vältimiseks on seakasvatustes ülim ettevaatlikkus ja väga range bioturvalisuse nõuete järgimine. Iga üksiku sea pidamine peab toimuma suletud territooriumil, kus kogu inimeste, loomade, loomasööda, allapanuks kasutatava materjali ja transpordi liikumine on range kontrolli all,“ lisas Kalda.

Epidemioloogilise uuringu käigus selgitatakse, kuidas haigusetekitaja farmi pääses. Farmi on varem kontrollitud ning bioohutusnõuded olid farmis täidetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles