Suurtootjad soovivad riigilt väikeste seapidajate ülesostmist (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti Seakasvatajate Liit soovib, et valitsus ostaks sigade Aafrika katku tõkestamiseks üles kuni 50 koduseaga väikemajapidamises peetavad sead ja looks täiendava komisjoni, mis kontrolliks ja nõustaks seafarme bioohutusnõuete täitmisel.

«Praeguses olukorras on oluline, et riik ostaks üles kuni 50 koduseaga väikemajapidamises peetavad sead ja ka lemmikuna peetavad sead kodumajapidamises. Nagu nägime ka eelmisel aastal, väikesed farmid ei suuda tagada kõrgeid bioohutusmeetmeid nagu katkuga võitlemine nõuab ning seetõttu on see ka ohuks suurematele farmidele,» ütles suuri seakasvatajaid ühendava liidu juhatuse esimees Urmas Laht pöördumises valitsusele.

Lisaks tahab liit, et maaeluministeerium looks täiendava komisjoni, mille ülesandeks oleks kontrollida farmide bioohutustaset ning nõustada vajadusel täiendavaid ennetavaid meetmeid kasutusele võtma. «Komisjoni võiks kuuluda lisaks maaeluministeeriumi esindajatele ka veterinaar- ja toiduameti ja ka seakasvatajate esindajad,» märkis Laht.

Lahti sõnul on olukord väga karm, mistõttu tuleb kõikidel seakasvatajatel enda bioohutusnõuded veel kord üle vaadata ning hinnata olukorra tõsidust. «Siinkohal tuleks ka meelde tuletada eelmist aastat, mil läks katku tõttu hävitamisele kokku üle 20 000 sea ning praegusel hetkel on kolmandas tsoonis ehk järelevalvetsoonis üle 90 000 sea,» lisas ta.

Laht rääkis, et enne kui ei panda lõppu sigade Aafrika katku edasisele levikule, ei saa ka rääkida kolmanda tsooni minimaliseerimisest, rääkimata selle kaotamisest. «Me ei räägi ainult seakasvatust, see teema mõjutab kõvasti ka tapamaju, lihalõikust, lihatööstuseid ja ka söödatootmist. Veel pole hilja tegutseda,» ütles ta.

Reedel diagnoositi pärast üheksakuust pausi taas sigade Aafrika katk kodusigadel, kui veterinaar- ja toiduamet (VTA) leidis taudi viielt Puurmani valla väikeseapidaja loomalt.

Seakatk diagnoositi Jõgevamaal Puurmani vallas Tõrve külas asuva väikeseapidaja farmis kokku viiel loomal, talus on üldse kokku kuus siga. Ametliku diagnoosi pani VTA Jõgevamaa veterinaarkeskuse juht Harles Kaup juhule sigadelt võetud proovide uurimistulemuste põhjal.

VTA hinnangul ei too see juhtum kaasa kolmanda ehk kõige rangemate nõuetega kitsendustega tsooni laienemist, samas lõplikku otsuse selle osas teeb Euroopa Komisjon.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles