Veinitootjad hoiatavad «Burgundia apokalüpsise» eest

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Burgundia
Burgundia Foto: pixabay.com

Olgu selleks ilmastikuolud või peadpööritavad hinnatõusud, aga üks maailma väärtuslikumaid veinipiirkondasid tundub olevat mulli sees, mis on lõhkemise äärel, kirjutab Bloomberg. 

Aastatega on vintage veini toodang jäänud väiksemaks ning hinnad on liikunud aina ülespoole. Vihmasajud, üleujutused ja rahetormid on räsinud istandusi alates 2010. aastast peale. Seda eriti lõunapoolses Côte de Beaune piirkonnas, kus asuvad maailma kuulsaimad veiniistandused. Harijad on isegi investeerinud kummalistesse rahet tõrjuvatesse masinatesse, kuid miski pole aidanud. Regionaalsed ettevõtted võitlevad ellujäämise eest.

Chardonnay viinamarja sordi saak vähenes 30 protsenti ja Pinot noir saak lausa poole võrra. 

2014. aasta ilmastikuolud olid lähiajaloo halvimad, mõned veinitootjad kaotasid lausa 90 protsenti oma saagist. Kuid 2016 aasta tõotab isegi halvemat ilmastikku. See tähendab, et allesjäänud viinamarjad lähevad väga palju kallimaks. Ettevõtetted on sunnitud maksma aina kõrgemat hinda nende eest, mida aga paljud enam ei võimalda. 

«Viinamarja kasvatajad ütlevad, et maksa see hind mida küsime- või müüme kellegile teisele», tõdes Blair Pethel, veinitootja kes ostab viinamarju istandustest selle asemel et ise neid kasvatada. 300 pudeli veini tootmise juures maksis ta tavapäraselt viinamarja koguse eest 8000 eurot. Kuid 2015. aastaks oli see hind sama koguse juures kerkinud 22500 euro peale. Ta loobus ostmast.

Isegi need ettevõtted mis omavad oma isandusi kannatavad. «Kujuta ette et kuus aastat pole sul mingit sissetulekut nende istanduste eest, aga kulud on iga aasta sama suured,» tõdes veinitootja Alex Gambal. 

Samas on globaalne nõudlus Burgundia veini vastu kasvanud, peale seda kui kogujad mõistsid millise defitsiidiga tegu on. Kuid veinitootjad mõtisklevad selle kõige juures, et kaua Burgundia hinnad veel suudavad kasvada, enne kui mull lõhkeb. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles