Soomes kallineb taksosõit ja karmistuvad suitsetamispiirangud (2)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helsingi
Helsingi Foto: Laura Oks

Juulis ja augustis jõustub Soomes terve rida seadusi, mis muudavad majanduskriisist väikest viisi toibuvate tavasoomlaste elu vaid ainult ebamugavamaks. 

Sealhulgas kallineb taksosõit, karmistuvad suitsetamispiirangud ja sisserändajate jaoks muutub raskemaks oma perekonna Soome järele toomine, vahendab Soome uudisteportaal Yle.

Esimene seadusemuudatus, mis juba juulikuu jooksul rakendub, muudab Soome jõudnud pagulaste jaoks keerulisemaks perekonnaliikmete järele toomise. Nimelt peavad asüülitaotlejad, kes tahavad Soome tuua näiteks ka oma naist ja kahte last, tõestama, et nad saavad kuus peo peale vähemalt 2600-eurost palka. Kusjuures see nõu kehtib ka lastele, kes on jõudnud Soome ilma hooldajata.

Soome parlament andis seadusemuudatusele heakskiidu 17. juunil, kuigi terve rida kolmanda sektori organisatsioone, sealhulgas kohalik Punase Risti Organisatsioon, olid häälekalt selle vastu. Soome valitsus vastas seepeale aga, et seadusemuudatus on täielikult kooskõlas ELi direktiiviga, mis seab sissetuleku nõude, mida saab üksnes erandlikel asjaoludel muuta.

Kuigi Helsingi taksosõidu hind kuulub mõne aasta taguse uuringu kohaselt viie kõige kallima hulka maailmas, ei soosi tugev regulatsioon mitte mingisugusel viisil seal ka odavtaksode tegevust. Viimati 2014. aastal oluliselt tõstetud taksohinnad tõusevad Soomes juulist alates keskmiselt 1,2 protsenti.

Üks seadusemuudatus, mis samuti juulikuust jõustub, näeb ette, et reservsõjaväelasi saaks vajaduse korral kiiremini mobiliseerida, kui senine kolmekuuline etteteatamisaeg võimaldanud on. Lühikest etteteatamistaega võimaldav seadusemuudatus viitab küll erandjuhtudele või olukordadele, kus riigis on kuulutatud välja sõjaolukord.

Augustikuust jõustuvate seadusemuudatuste hulgas on näiteks karmimad kodulaenu saamise nõuded. Selle kohaselt on pangal õigus anda välja laene, mis moodustavad ainult 90 protsenti kinnisvara väärtusest. Esimese kodu seotajate puhul saab see olema 95 protsenti.

Üks leevendus, mida uued seadused kaasa toovad, puudutavad sõidutee- ja raudtee-äärseid reklaame. Augusti keskel jõustuva uue regulatsiooni kohaselt ei pea enam oma reklaami üles panemiseks luba taotlema, piisab vaid piirkondlike arenduskeskuste teavitamisest.

Ajutised reklaamid, mis kaasnevad kas valimiste, festivalide, vms, ei vaja enam mitte mingisugust kinnitust. Mis puudutab reklaame hoonetel ja ärimajadel, siis neid võib üles riputada samuti kedagi eelnevalt teavitamata, kuniks nad sobivad keskkonda ja ei ohusta liiklust.

Augusti keskpaigast karmistatakse ka suitsetamispiiranguid. Näiteks keelustatakse Soomes maitsestatud sigaretid, rulltubakas ja e-sigarettide vedelikud. Siia alla käivad ka nii vanilje- kui mentoolimaitselised sigaretid. Mis puudutab aga hoiatussiltide kasutamist sigaretipakkidel, siis Soomes jääb jätkuvalt kasutusse nii kolepildid kui tekstihoiatused.

Seadusemuudatus muudab ka korteriühistute ja haldusfirmade elu lihtsamaks, kuna nüüd on neil seaduslik alus keelata elanikel rõdudel suitsetada. Samuti keelatakse ka autos suitsetamine, kui selles autos sõidab ka mõni alla 15-aastane. Kõrge nikotiinisisaldusega e-sigarettidele hakkab kehtima sama regulatsioon, mis tavasigarettidele.

Küll aga rakendub mõndadele plaanitavatele muudatustele pikem rakendumisperiood. Näiteks suitsetamise keeld rõdudel hakkab kehtima alles 2017. aasta esimesest poolest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles